Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

12. 03. 2017. 20:49 >> 21:11
17

FEJZIĆ OCIJENIO

Potez Holandije nedemokratski i necivilizacijski

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić poručio je da je ophođenje holandskih vlasti prema turskoj ministrici porodice i socijalne politike Fatmi Betul Sajan Kaja, koja je sinoć iz Holandije vraćena u Njemačku, "nedemokratski, nepametan, neljudski, necivilizacijski, donekle i islamofobičan potez".

Fejzić je, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao da je "zatečen i iznenađen" da holandske vlasti nijesu dozvolile turskoj ministrici porodice i socijalne politike da se susretne sa svojom dijasporom u Holandiji. 

"I ne samo to, nego su je i protjerali iz zemlje. Posmatrajući sve to, čovjek ne može da se ne prisjeti da Holandija, kao zemlja, ima hipoteku genocida koji se desio nad muslimanima u Srebrenici. Ima određenu odgovornost, jer su njeni vojnici bili tu da štite civile u toj enklavi, bezbjednosnoj zoni UN-a. S druge strane, čućete od pojedinih zapadnih zemalja, pa i Holandije, priču o demokratiji, a često i to da je demokratija u islamskom svijetu upitna, kao i to da ženama treba dati određeni prostor, da treba da se bave politikom. A sada imamo situaciju da iz muslimanske zemlje, Turske, dođe jedna žena ministrica, i da na takav način bude grubo protjerana. Smatram da je to nedemokratski, nepametni, neljudski, necivilizacijski, donekle i islamofobičan potez prema jednoj ženi, dami, muslimanki, da se na takav način ophodi", istakao je Fejzić. 

Iskazujući protest zbog takvog postupanja holandskih vlasti, reis Fejzić je kazao da bi od Turske mnogi mogli da imaju koristi, posebno na polju antiterorizma. 

"Turska je zemlja koja u islamskom svijetu važi za zemlju koja je antiteroristička, koja se danas najviše na terenu bori protiv terorizma, protiv onih koji zloupotrebljavaju vjeru. Samim tim, predstavnici jedne takve vlasti su mogli da budu od koristi i drugim zemljama, u ovom slučaju i Holandiji. A možda bi Holandiji bilo bolje da se pozabavi, da se na njenoj teritoriji ne dešava da se formiraju određene radikalne frakcije, koje sebe nazivaju muslimanima, a određeni broj ljudi sa tog prostora je pošao u Siriju. Možda bi im bilo bolje da se pozabave tim problemima", kazao je Fejzić. 

Holandske vlasti su spriječile juče ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Čavušoglua i ministricu porodice i socijalne politike te zemlje Kaju u njihovoj posjeti diplomatskim predstavništvima Turske u toj zemlji i sastajanju sa turskom zajednicom u Holandiji. U pratnji policije ministrica Kaja je vraćena u Njemačku, odakle se jutros vratila u Tursku. 

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je osudilo sprječavanje posjeta i zatražilo da se ambasador Holandije u toj zemlji, koji se trenutno nalazi na odmoru, neko vrijeme ne vraća na dužnost u Ankaru. Ambasada i konzulat Holandije u Ankari su zatvoreni iz bezbjednosnih razloga. 

Holandska policija je sinoć, upotrebom sile rastjerala okupljene građane koji su protestovali protiv zadržavanja vozila ministrice Kaje, ali su protesti na ulicama Roterdama nastavljeni, piše Anadolija. Veliki broj građana okupio se i ispred diplomatskih predstavništava Holandije u Ankari i Istanbulu protestujući zbog sprječavanja posjeta turskih zvaničnika toj zemlji. 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније