Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

07. 03. 2017. 09:15 >> 08:50
1

ISTRAŽIVANJE

Drogu probalo 10 % adolescenata

Adolescenti, njih 63 odsto, uzrasta 15 do 16 godina, smatra da su im cigarete lako dostupne, a njih 17 zapalilo je cigaretu sa 13 godina ili ranije, od kojih je tri odsto nastavilo da puši. Čak 10 odsto je probalo drogu makar jednom u životu. Ukupno 72 odsto šesnaestogodišnjaka smatra da im je alkohol vrlo dostupan, njih 27 odsto je mišljenja da bez teškoća mogu nabaviti kanabis ukoliko žele, dok 18 odsto smatra da je ekstazi lako dostupan.

To su pokazali posljednji podaci evropskog školskog istraživanja o upotrebi duvanskih proizvoda, alkohola i droga (ESPAD), pišu Dnevne novine.

 

Čak 10 odsto crnogorskih ispitanika je probalo drogu makar jednom u životu, a najviše kanabis, dok je u Hrvatskoj taj procenat dvostruko veći, te se ona prema konzumaciji ilegalnih droga makar jednom u životu nalazi iznad evropskog prosjeka pa tako 22 odsto hrvatskih učenika navodi da je barem jednom u životu probalo drogu, navode DN.

Prema ESPAD 2015., u Hrvatskoj je 21 odsto učenika uzelo kanabis barem jednom u životu, njih osam odsto je uzelo kanabis u posljednjih 30 dana.

Halucinogene droge probalo je tri odsto šesnaestogodišnjaka u Crnoj Gori, a taj procenat je manji za jedan odsto u Hrvatskoj.

Oko jedne četvrtine ispitanika u Crnoj Gori smatra da im je kanabis lako dostupan, dok njih desetak odsto navodi da može lako doći do amfetamina i metamfetamina. Da je krek dostupan lako smatra osam odsto učenika, a njih 12 odsto je mišljenja da može lako doći do kokaina ukoliko želi.

Čak 20 odsto crnogorskih učenika probalo je sedative, što je mnogo više nego u Hrvatskoj gdje je četiri odsto ispitanika makar jednom uzelo sedativ. Ljekove protiv bolova probalo je pet odsto učenika u Crnoj Gori, navodi se u istraživanju, a u Hrvatskoj 10 odsto.

Upotreba ilegalnih psihoaktivnih droga razlikuje se od zemlje do zemlje učesnice istraživanja, a u prosjeku je 18 odsto učenika izjavilo da je uzelo drogu barem jednom u životu. Nakon zabilježenog rastućeg trenda upotrebe ilegalnih droga u razdoblju od 1995. do 2003. godine, ona je od 2003. godine stabilna. Ipak, upotreba ilegalnih droga od adolescenata i dalje ostaje visoka, u 10 zemalja učesnica istraživanja ona iznosi preko 25 odsto.

Prema izjavama učenika, najučestalija droga koju konzumiraju je kanabis, tako 16 odsto evropskih učenika navodi da su uzimali kanabis barem jednom u životu, dok je njih sedam odsto izjavilo da su uzimali kanabis i u posljednjih 30 dana.

80 odsto ispitanika makar jednom u životu pilo alkohol

Prema podacima ESPAD 2015. u Crnoj Gori je 80 odsto ispitanika makar jednom u životu pilo alkohol, a njih 48 odsto koristilo je alkohol u proteklih 30 dana, dok je procenat onih koji su sa 13 godina pa i ranije probali alkohol 47 odsto.

U Hrvatskoj je čak 92 odsto šesnaestogodišnjaka probalo alkohol, dok je 55 odsto pilo alkohol u posljednjih mjesec dana.

Takođe, 72 odsto učenika smatra da im je alkohol lako ili vrlo lako dostupan, a u Hrvatskoj to navodi 87 odsto ispitanika. Adolescenti u Evropi i dalje su skloni korišćenju alkohola, ali trend od 1995. godine pokazuje pozitivne promjene. U periodu od 1995. do 2015. godine upotreba alkohola u životu se među učenicima smanjila sa 89 na 81 odsto, kao i ona u posljednjih 30 dana sa 56 na 47 odsto. Promjene u navedenim oblicima konzumacije alkohola dogodile su se nakon vrhunca 2003. godine.

Češka je u posljednjem istraživanju pokazala najveći stepen dostupnosti droga i alkohola maloljetnicima, te čak pola ispitanika iz te države navodi da im je kanabis dostupan, a njih 80 odsto da mogu bez problema kupiti cigarete.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније