Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

06. 03. 2017. 16:06 >> 15:43

EU INFO CENTAR

Konkurs za istraživačko novinarstvo

Konkurs za dodjelu nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za priče objavljene 2016. godine biće otvoren sjutra u prostorijama EU Info centra u Podgorici.

Na konferenciji će govoriti šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav i vršilac dužnosti direktora Instituta za medije Crne Gore Vladan Mićunović.

Konkurs za dodjelu EU nagrade za istraživačko novinarstvo je regionalna inicijativa uspostavljena od Evropske komisije.

U okviru inicijative, predviđeno je organizovanje godišnjih takmičenja u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo (Albanija, Bosna i Hercegovina, bivša jugoslovenska Republika Makedonija, Kosovo , Crna Gora, Srbija i Turska) tokom tri godine: u 2015. (za ostvarenja iz 2014.), u 2016. (za ostvarenja iz 2015.) i u 2017. (za ostvarenja iz 2016.).

Istraživački tekstovi koji doprinose transparentnosti i izvještavanju o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja, temeljna prava, korupciju i organizovani kriminal, a koji drugačije ne bi ni dospjeli do javnosti, mogu se kvalifikovati za nagradu.

Nagradni fond za sedam zemalja korisnica tokom ove tri godine iznosi ukupno 210 hiljada eura. Godišnji fond za nagrade u svakoj od zemalja iznosi deset hiljada eura. Najviše tri novinara godišnje mogu dobiti nagradu u iznosu od tri do pet hiljada eura.

Regionalni lider za realizaciju projekta je Mirovni institut iz Ljubljane, a nacionalni koordinator za Crnu Goru je Institut za medije Crne Gore.

Ovo je treći put da se konkurs organizuje, nakon što su prethodne dvije godine nagrađena ostvarenja iz 2014. i 2015. godine.

Detalji konkursa biće predstavljeni na sjutrašnjoj konferenciji, a tekst konkursa je dostupan na zvaničnim internet stranicama Delegacije EU u Crnoj Gori i Instituta za medije.

Odluku o nagradama donijeće petočlani žiri sastavljen od afirmisanih novinara i javnih ličnosti. Prošle godine prvu nagradu osvojio je novinar RTCG, Mirko Bošković, a 2015. novinar Vijesti, Sead Sadiković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније