Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

06. 03. 2017. 10:31   >>  10:06

SEMINAR

Maslinari proširili znanja o rezidbi maslina

Muve maslina koje su uništile prošlogodišnji rod zajednički su problem svih maslinara regiona koji se ne može posmatrati pojedinačno, zaključeno je na seminaru koji je organizovalo Društvo maslinara Bar uz finansijsku i organizacionu pomoć Savjeta Muslimana Crne Gore, a u saradnji sa stručnjacima za maslinarstvo iz italijanske regije Pulja.

Dvodnevni seminar o rezidbi maslina održali su predstavnici organizacije Eurocoop sca iz italijanske regije Pulja, agronomi Cilebriti Carmine i Aldo Montaruli.

“Maslinarski stručnjaci iz Italije  su prvog dana seminara u sali restorana Stela u Dobroj Vodi održali teorijska predavanja nakon čega su maslinari postavljali pitanja što je izazvalo plodotvornu diskusiju. Italijani su govorili o značaju pravovremene primjene svih agrotehničkih mjera. Posebno je istaknut značaj zaštite maslina od štetnika i bolesti sa posebnim osvrtom na muvu masline koja je uništila prošlogodišnji rod maslina. Svi prisutni su se složili da je zaštita od muve maslina zajednički problem svih maslinara regiona i da se ne može posmatrati pojedinačno”, navodi se u saopštenju.

Praktični dio seminara je drugog dana kao i mnogo puta do sada odrađen u saradnji sa Srednjom stručnom školom iz Bara na oglednom imanju škole.

“Agronom Carmine Cilebriti je izvršio pokaznu rezidbu tri stable masline. Barski rezači maslina su odmah primjetili da Italijani primjenju drugačiji način rezidbe odnosno da promovišu uzgojni oblik “poliklinične vaze”. Gosti su objasnili prednosti primjene uzgojnog oblika poliklinične vaze i preporučili ga i za rezidbu barskih i ulcinjskih maslinjaka. Nakon rezidbe, izvršena je i zaštita orezanih maslina, prihrana mikroelementima preko lista te đubrenje maslina vještačkim đubrivom. Sva sredstva zaštite i prihrane gosti su donjeli iz Italije i svako sredstvo pojedinačno su predstavili prisutnima”, naveli su organizatori.

 

Agronomi iz Italije su prisutnima dali zanimljivu komercijalnu ponudu.

“Ponudili su da za dvije hiljade eura nekom od vlasnika barskih maslina tri godine obrađuju i održavaju 100 stabala maslina. Prve godine bi izvršili radikalnu rezidbu uz odgovarajuću zaštitu i prihranu dok bi druge dvije godine radili na formiranju odgovarajućeg uzgojnog oblika krošnje uz kontinuiranu zaštitu i prihranu preko lista i zemlje. Agronomi su dali garancije da bi nakon njihovog trogodišnjeg tretmana masline rađale svake godine”, navodi se u saopštenju.

Vlasnik kompanije Yomil, Vojislav Adžić, ovlašćeni zastupnik mašina i alata marke STIHL je izvšio prezentaciju mašina iz ovog programa i mašine stavio na rasplaganju za praktičan dio obuke.

“Seminar je ocjenjen kao veoma uspješan. Barski i Ulcinjski maslinari su stekli nova znanja a uz to su i međusobno razmjenili iskustva iz njihove prakse. Preliminarno je sam maslinarima iz Pulje dogovorena uzvratna posjeta u okviru koje bi više maslinara otišlo na studijsko putovanje u Italiju. Društvo maslinara Bar je i ovim seminarom pokazalo da je posvećeno razvoju maslinarstva i edukaciji crnogorskih maslinara i uljara”, zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније