Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

05. 03. 2017. 13:30 >> 13:04

CGO – ZAPOŠLJAVANJE

Prijavilo se 95 nezaposlenih visokoškolaca

Za učešće u projektu pod nazivom Znanje i vještine za posao, do srijede, odnosno u prvoj polovini konkursnog roka, prijavilo se 95 nezaposlenih visokoškolaca, čije su prijave i dokumentacija kompletni, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje.

 

Iz CGO su naveli i da je jednom broju prijavljenih dokumentacija vraćena na dopunu.

Najveće interesovanje pokazali su mladi iz centralne regije Crne Gore, na koje se odnosi 69,47 odsto prijava, dok je iz sjevernog dijela zemlje stiglo 24,21 odsto prijava. Manje interesovanje pokazali su mladi nezaposleni iz južnog dijela Crne Gore, 6,32 odsto.

Iz CGO su objasnili da je ukupno 60 nezaposlenih diplomiranih visokoškolaca imati priliku da kroz projekat Znanje i vještine za posao, prvo prođu program neformalne obuke i steknu neophodne vještine, a zatim ih primijene kroz tromjesečnu plaćenu praksu.

Kandidati, kako je saopšteno, imaju mogućnost da kroz saradnju različitih sektora izaberu da li će praksu obavljati u državnoj administraciji, nevladinom sektoru, medijima ili u privatnom sektoru.

Koordinator programa u CGO, Petar Đukanović, rekao je da su, prema njihovim podacima, mladi nezaposleni visokoškolci najzainteresovaniji za državnu administraciju, 72,63 odsto njih.

„Slijedi slijedi nevladin sektor za koji se interesuje 10,53 odsto, a zatim mediji i privatni sektor u kojima praksu želi po 8,42 odsto zainteresovanih od ukupnog broja prijavljenih kandidata”, naveo je Đukanović.

Iz CGO su saopštili da podatak da je najviše nezaposlenih mladih ljudi sa društvenih nauka potvrđuje činjenica da se na ovaj način pokušava dodatno kvalifikovati za posao 69,47 odsto ukupno prijavljenih. Broj prijava diplomiranih visokoškolaca sa primjenjenih nauka je trostruko manji, 22,11 odsto, dok je samo 8,42 odsto sa prirodnih.

“Sudeći po tom presjeku, aktivnije u traženju posla i usavršavanju su žene sa 65,26 odsto prijava, dok je 34,74 odsto prijavljenih muškaraca. Ohrabrujući podatak je da 70,53 odsto mladih između 22 i 30 godina ne sjedi skrštenih ruku već i kroz ovaj program vidi šansu za poboljšanje pozicije na tržištu rada”, kazao je Đukanović.

Za program se mogu prijaviti mladi iz cijele Crne Gore, koji su diplomirali, a nijesu u radnom odnosu. Rok za slanje prijave je 15. mart, a svi zainteresovani kandidati se mogu prijaviti popunjavanjem aplikacione forme koja se nalazi sajtu CGO, http://cgo-cce.org/.

Projekat Znanje i vještine za posao sprovodi CGO u saradnji sa agencijom Represent Communications i Upravom za kadrove, a finansira ga EU posredstvom Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija.

Projekat je podržan u okviru donatorskog programa pod nazivom Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada, kao dio šireg projekta Aktivne mjere rada za zaposljivost, čiji je glavni korisnik Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније