Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 03. 2017. 18:04   >>  17:44 3

NA PREDLOG CGO

Plagijat će biti krivično djelo

Ministarstvo pravde usvojilo je prijedloge Centra za građansko obrazovanje da plagijat bude definisan kao krivično djelo te da se nađe bolji balanas između potrebe da se zaštiti ugled nosilaca pravosudnih funkcija i slobode izražavanja, a samim tim i društvene kritike.

"Usvajanjem prijedloga da se plagijati kriminalizuju postavljen je solidan osnov ne samo za procesuiranje svih slučajeva plagijarizma, već i za prevenciju ovog najtežeg oblika kršenja akademske etike. Ovakvim pristupom, Crna Gora postaje lider u regionu na polju borbe protiv plagijata kad je riječ o zakonodavnom okviru", kazali su iz CGO.

Kako su dodali, ovim je poslata poruka i onima koji su sebe vidjeli nedodirljivima, a na šta su ukazali kroz svoju studiju “Akademska čast na crnogorski način – plagijati u Crnoj Gori i njihovo (ne)procesuiranje”.

CGO žali što u pozicioniranju problema plagijata na crnogorskoj društvenoj agendi nije imao saveznika u crnogorskim univerzitetima, a prije svih Univerzitetu Crne Gore, koji se finansira iz budžeta i ima dodatnu obavezu da svakom pitanju koje se pokaže kao potencijalno neakademsko, neetičko i nezakonito pristupa sa posebnom pažnjom.

"Nadamo se da će ovo biti korisna opomena i UCG da pažljivije sluša što CGO kaže, dokumentuje i predlaže, ali i da pokaže otpornost na kritiku, manje egoizma, a više otvorenost da zajedno radimo na rješavanju neupitnih problema umjesto da troši svoje resurse u jalovim pokušajima denunciranja CGO-a, čime dodatno samo sebe urušava kao instituciju", istakli su oni.

Takođe, pohvaliti su rad Ministarstva pravde, koje je kroz ove izmjene i dopune Krivičnog zakonika, pokazalo da postoji politička volja da se usaglase stvarne potrebe društva sa normama koje adekvatno regulišu pojedina pitanja, u konkretnom slučaju plagijarizam.

Izmjenom člana 233 (Povreda moralnih prava autora i interpretatora) kroz uvođenje plagijata kao teškog oblika krivičnog djela Ministarstvo pravde je u cjelosti uvažilo prijedlog CGO-a, koji je načelno predstavljen 2016.godine u studiji Akademska čast na crnogorski način – plagijati u Crnoj Gori i njihovo (ne)procesuiranje, a kasnije kroz konkretnu pravnu normu u komentarima na nacrt zakona o izmjenama i dopunama KZ.

"Dodatno, stavljanjem ovog krivičnog djela u korpus onih koji ne zastarijevaju Ministarstvo pravde je učinilo i više nego što je CGO tražio i što nam se činilo moguće, kada smo predlagali da zastara bude 20 godina", dodali su oni.

CGO ističe da se nadaju da će i ostala ministarstva imati češće ovako otvoren pristup prilikom ocjene komentara i preporuka organizacija civilnog društva, uzimajući u obzir prepoznatu društvenu potrebu i kvalitet predložene norme nezavisno od koga određeni prijedlog dolazi.

"Jedino tako, zajedničkim naporima, možemo doprinositi unaprijeđenju zakonodavnog, institucionalnog a posljedično i praktičnog okvira", zaključili su oni.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније