Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

03. 03. 2017. 14:36 >> 14:11

ZA SUDIJE I TUŽIOCE

Obuka na najvišem profesionalnom nivou

Sprovođenje Programa teorijskog dijela inicijalne obuke za kandidate za sudije i državne tužioce je ozbiljan i zahtjevan posao koji je pripremljen na najvećem profesionalnom nivou, rekao je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

 

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica kazala je da samo sudija koji ima potpunu obuku i vlada znanjem i vještinom primjene zakona može da sačuva samostalnost i nezavisnost te profesije.

Ona je kazala da je dobra i kvalitetna optužnica garant brzog i efiksanosg sudskog postupka, zakonite i pravične presude.

"I za jedno i za drugo treba znanja, profesionalne hrabrosti, puno truda, odricanja i autoriteta", kazala je Medinica na svečanom obilježavanju početka teorijskog dijela Programa inicijalne obuke za kandidate za sudije i državne tužioce.

Ona je poručila da sama tužilačka i sudijska funkcija ne daje autoritet koji treba da imaju oni koji to postanu.

“Autoritet ne možete tako unijeti u sudnicu. U sudnicu autoritet možete unijeti samo znanjem i vještinom rukovanja sudskim i tužilačkim procesom", naglasila je Medenica.

Stanković je rekao da biti sudija i tužilac nije samo odgovornost već i čast.

“Uvjeren sam da ste toga i sami svjesni i da ćete to u narednom periodu i dokazivati spremnošću da savladate program inicijalne obuke koji traje 18 mjeseci”, naveo je Stanković.

On je rekao da se inicijalnom obukom stvaraju uslovi da se kandidati što bolje pripreme za odgovorne funkcije tužilaca odnosno sudija.

Prema njegovim riječima, sudije i tužioci nijesu samo pravosudne funkcije, već su i nosioci unutrašnjeg preobražaja pravosuđa.

“Upravo sudije i tužioci čine ljudski substrat bez kojeg je zakonodavna ili institucinalna promjena forme uzalud”, ocijenio je Stanković.

Ministar pravde Zoran Pažin rekao je da je pravda smisao prava i ako pravnici izgube pravdu više nemaju sta da izgube. “To je sve što treba da bude važno”.

"Pravičnost nije ništa drugo do individualizacija pravde. A pravo je onaj dio stvarnosti čiji je smisao da služi pravdi", kazao je Pažin.

On je rekao da je najvažniji aspekt vladavine prava interpretacija propisa u skladu sa vrijednostima koje se kriju iza tih normi, jer nijedna norma nije sama po sebi cilj nego je iza svake norme skrivena neka vitalna društavena vrijednost koja je bila povod za donošnje te norme.

"Znati istražiti smisao te norme, znati protumačiti tu normu u skladu sa vitalnom društvenom vrijednošću je praktični aspekt vladavine prava koja će biti vaša profesionalna svakodnevica”, poručio je Pažin.

Kako je ocijenio, sudovi u Crnoj Gori su visoko podigli kapacitete kada je u pitanju dostizanje evropskih pravnih stanadarda, prije svega onih koji su zacrtani praksom Evropskog suda za ljudska prava.

 

Predsjednik Sudskog savjeta, Mladen Vukčevic, rekao je da je sudijsko znanje i prag sudijske nezavisnosti poslednja brana njenog narušavanja.

"Na ovom zadatku insistiraju sa evropskih adresa, a mi kao adresati uvažamo te poruke mada ne uvijek i u potpunosti zadovoljni sa njihovom sadržinom”, naveo je Vukčević.

On je rekao da su izazovi pred kojima stoji crnogorsko pravosuđe "dozvali" zahtjevan koncept sticanja znanja sa sudije i tužioce.

“Oni su oličini u sve složenijimm i raznovrsnim oblicima protivpravnog ponašanja", naveo je Vukčević.

Predsjednica Upravnog odbora za obuku u sudstvu i državnom tuzilastvu, Senka Danilović, kazala je da zahjev koje pravosuđe mora da ispunu u demokratskom društvu jeste da bude najvišeg kvaliteta, a znanje je neophodan predsulov za ispunjavanje tog uslova.

"Građani s pravom očekuju da sudije i državni tužioci koji odlučuju o njihovim pravima budu stručni i profesionalni, pokažu neznavisnost i nepristarsnost. Samo na taj način građanina možemo dati osjecaj pravde i jednakosti", rekla je Danilović.

Ona je navela da su obukom obuhvaćena tri kandidata za sudije osnovnih sudova i četiri za državne tužioce.

"Program obuke se sastoji od teroijekog i praktičnog dijela, a sprovodi se pod nadzorom mentora", pojasnila je Danilović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније