Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

28. 02. 2017. 17:25   >>  17:06

ROMI I SINDIKALIZAM

Potrebna bolja zaštita radnih prava

U saradnji sa Unijom slobodnih sindikata Crne Gore i Koalicijom Romski krug, NVO Mladi Romi je uspješno realizovala seminar "Benefiti sindikalnog organizovanja i modeli zaštite ekonomskih i socijalnih prava kroz sindikalno organizovanje".

Seminar je održan u periodu 24-26.februara u hotelu Queen of Montenegro u Bečićima. Na seminaru je bilo 28 učesnika koji su imali priliku da se edukuju o pravima iz radnog odnosa i sindikalnom aktivizmu kao mehanizmu zaštite ekonomskih i socijalnih prava zaposlenih. 

Seminar su vodili predavači Laurie Michael Clements iz AFL-CIO Centra solidarnosti i generalni sekretar USSCG Srđa Keković. 

"Obzirom da su učesnici zaposleni u komunalnim preduzećima i da su članovi sindikata pri tim preduzećima, najveća pažnja u radu je posvećena upravo značaju sindikalnog organizovanja i udruživanja, razvoju sindikalizma, sindikalnim pravima i slobodama, ustavnom i zakonodavnom okviru zaštite radnih prava. Pojašnjeno je i da sindikalizam može doprinjeti i poboljšanju poslovanja preduzeća, te da je neophodno u tu svrhu njegovati dobar dijalog sa poslodavcem, te se kroz pregovore izboriti za unaprjeđenje socijalnih i ekonomskih prava zaposlenih", navodi se u saopštenju. 

Posebna pažnja na seminaru je bila posvećena izradi strateškog plana koji će postati okosnica daljeg sindikalnog aktivizma zaposlenih u komunalnim preduzećima u Crnoj Gori.

Seminaru je prethodio sastanak sa predstavnicima rukovodstva komunalnih preduzeća i predstavnicima lokalnih sekretarijata za saobraćaj i komunalne djelatnosti iz opština Berane, Bijelo Polje, Tivat, Kotor, Budva, Podgorica. 

"Sastanak je imao za cilj unaprjeđenje saradnje na lokalnom nivou sa težnjom da se poboljša položaj radnika i poslovanje komunalnih preduzeća", navodi se u saopštenju. 

Sastanku je prisustvovala i predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori, Mladenka Tešić, task menadžerka na projektu Jačanje javnog aktivizma Roma-Ujedinjeni možemo više! u okviru kojeg su sprovedene pomenute aktivnosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније