Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan; Objavio: O. Z. ]

27. 02. 2017. 08:38 >> 08:14

POSLJEDNJIH 5 GODINA

Usvojeno 13 djece sa invaliditetom

U Crnoj Gori je u posljednjih pet godina usvojeno 33 djece, od kojih je 13 bilo sa smetnjama u razvoju.

Najviše djece usvojeno je u 2013. i 2014. godini po 10, 2012 sedmoro, 2015 – jedno, a tokom 2016 petoro, saopšteno je Danu iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Trenutno je u Dječjem domu Mladost u Bijeloj 91 dijete.

“Usvojioci su najčešće bračni parovi koji nemaju svoju djecu. Budući usvojitelji moraju biti starosne dobi između 30 i 50 godina, dok jedan od njih može biti stariji samo u izuzetnim okolnostima. Razlika u godinama između usvojitelja i djeteta ne može biti manja od 18 i veća od 50 godina. Status usvojiteljske porodice može dobiti porodica koja ispuni uslove propisane zakonom i koja u toku pripreme i procjene pokaže da može razumjeti i na najbolji mogući način zadovoljiti individualne potrebe djeteta”, objašnjavaju u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

U tom resoru pojašnjavaju da djecu iz Crne Gore mogu usvojiti stranci, kao i samci.

“Samci mogu da usvoje dijete ukoliko ne postoji bračni par koji želi da ga usvoji i ukoliko stručni tim procijeni da je to u najboljem interesu djeteta”, kažu u ministarstvu, dodajući da se nikada do sada nije desilo da se usvojeno dijete vrati u dom.

Nevladina organizacija, “Naše Sunce” pokrenula je pitanje usvajanja djece sa smetnjama u razvoju. Oni smatraju da nije dovoljno podignuta svijest o usvajanju djece u Crnoj Gori, i da se konkretno mnogo i ne zna i ne govori.

“U prošloj godini prijavilo se 12 bračnih parova, od kojih su dva iz Crne Gore. Akcija „Svako dijete treba porodicu imala je za cilj da se poveća broj hranitelja u Crnoj Gori i tako smanji broj djece u institucijama i da se podigne svijest o osnovnoj ljudskoj potrebi i pravu svakog djeteta da raste u toplom porodičnom okruženju. Prema nekim istraživanjima koje je pratila naša organizacija o znanju, stavovima i ponašanju građana Crne Gore prema djeci bez roditeljskog staranja, pod uticajem ove kampanje, smatramo da se svijest o osnovnim ljudskim pravima i potrebama svakog djeteta nije podigla na zadovoljavajući nivo “, ocijenila je za “Dan” Milka Šćepanović, direktorica NVO „Naše Sunce”.

Ona smatra da je najznačajniji rezultat kampanje porast broja djece koja su smještena u nesrodničke hraniteljske porodice.

“Prije početka kampanje je bilo 14 djece u nesrodničkim porodicama, a početkom prošle, 42 mališana”, navodi Šćepanović.

Dodaje da je u protekloj godini u Domu u Bijeloj boravilo 96 djece.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније