Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tijana Ćoso, TVCG

24. 02. 2017. 16:32   >>  16:39 5

PODIGNUTI STEPEN ZAŠTITE

Sve učestaliji DDoS napadi

U posljednje vrijeme sve su učestaliji takozvani DDoS napadi, koji su samo neki od mnogobrojnijih sajber napada. Usmjereni su ka medijima i državnim organima. Teško se otkrivaju, pa je najbolje podići stepen zaštite, tvrde stručnjaci.

DDoS napad je metod u kome haker šalje saobraćaj preko kompromitovanih mreža i računara ka određenoj meti. Od republičkih izbora, najčešće mete su mediji i državni organi.

"Svaki put, tokom burnih političkih dešavanja, Portal RTCG meta je DDoS napada. To je izraženo u posljednje vrijeme, naročito u ova dva dana. Riječ je o vrlo sofisticiranim napadima, vrlo sličnim onim koji su se dešavali tokom izborne noći", rekao je rukovodilac Multimedijalnog centra RTCG, Slavko Đurđić.

U Vladi Crne Gore su podigli stepen zaštite, tako da su napadi sada slabijeg inteziteta. Ipak, ni u jednom trenutku, sadržaj Vladinog portala nije bio ugrožen, kazao je šef Vladinog Biroa za informisanje, Srđan Kusovac.

"Ni u jednom trenutku nije bio targetiran posebno sajt Vlade. Jedan široki spektar portala u Crnoj Gori je napadnut, među njima i portal Vlade. Da li je portal Vlade bio prvenstvena meta ili ne, to ne znam. To će istrage pokazati. Važno je da uljezi, ni jednog trenutka, nijesu ušli unutra", rekao je Kusovac.

Sajber napadi imaju svoj intezitet. Nekada mogu biti duži i od 20 dana. S toga je veoma važno, kažu stručnjaci, podići stepen zaštite.

U proteklom periodu i kompanije su bile na meti hakera. Najčešći motivi su komercijalne prirode, ali i narušavanje imidža, kao i politički motivi.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније