Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

14. 02. 2017. 18:19 >> 17:55

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Podrška vinogradarima i vinarima

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je javni poziv za dodjelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu, koji će biti otvoren do 1. novembra.

Poziv se objavljuje u okviru Agrobudžeta za ovu godinu i programa Podrška razvoju vinogradarstva i vinarstva.

Zahtjev za podršku i potrebna dokumenta zainteresovani mogu dostaviti preporučenom poštom na adresu Ministarstva.

Korisnik podsticajnih sredstava je pojedinac ili preduzeće koje je upisano u Vinogradarski i Registar poljoprivrednih gazdinstava.

“Ukoliko je korisnik podsticajnih sredstava kooperativa ili udruženje, moraju biti upisani u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS)”, dodaje se u pozivu.

Investicije koje su prihvatljive su nabavka sertifikovanog loznog sadnog materijala vinske i stone sorte, konverzija postojećih rodnih vinograda odnosno zamjena rodnih čokota alohtonih sorti sa kalemovima autohtonih, kao i zamjena stonih sorti vinskim sortama radi odvajanja proizvodnje vinskog i stonog grožđa u proizvodnom području domaćinstva, nabavka materijala neophodnog za zasnivanje vinograda, specifične opreme za modernizaciju primarne proizvodnje i prerade, kao i razvojni programi, koje dostavi udruženje vinogradara.

Prihvatljivi predmeti nabavke su sertifikovani lozni kalemovi, elementi potporne konstrukcije za špalirni uzgoj i za pergola, sistem za navodnjavanje “kap po kap”, mreža za zaštitu od ptica, inoks i barrique burad, muljača i aparat za destilaciju.

Neki od sprecifičnih kriterijuma prihvatljivosti su da minimalni broj zasađenih sertifikovanih loznih kalemova mora biti 500 komada, dozvoljeni razmak sadnje je dva do tri metra između redova i 0,7 do 1,3 metra u redu, potporna konstrukcija za špalirni uzgoj konstruisana od stubova postavljenih na rastojanju od pet do sedam metara i najviše šest redova žice.

“Podržava se nabavka isključivo novih materijala i opreme. Za nabavku specifične vinske opreme poljoprivredno gazdinstvo treba da posjeduje vinograd od najmanje hiljadu čokota u kojem se poštuje Kodeks dobre poljoprivredne prakse”, dodaje se u pozivu.

Investicija se mora započeti i realizovati u ovoj godini, a za nabavku sadnog materijala prihvatljiva je i investicija započeta u novembru/decembru prethodne godine.

Minimalna vrijednost investicije je 500 eura, a poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške od pet hiljade eura u toku godine.

Visina podrške je do 50 odsto od ukupne investicije, a za sadnju autohtonih sorti do 60 odsto vrijednosti investicije.

Podrška za konverziju vinograda iznosi pet eura po čokotu.

Pravo na podršku ostvaruje se u tekućoj godini na osnovu dostavljene dokumentacije, izvještaja terenske komisije i stručne komisije ministarstva. Komisija ima zadatak da provjeri realizaciju investicije na terenu.

U slučaju da podnosilac zahtjeva ne dozvoli ili spriječi rad Komisije, te na bilo koji drugi način utiče na njen rad, podneseni zahtjev neće biti odobren. Komisija će nakon procjene realizacije investicije na terenu sačiniti izvještaj praćen foto dokumentacijom i dostaviti ga Direkciji za biljnu proizvodnju. Komisija ima pravo praćenja realizovane investicije u naredne tri godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније