Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

14. 02. 2017. 14:30 >> 14:08

U CRNOJ GORI

Izdvajanja za pravosuđe ispod prosjeka EU

U Bijelom Polju danas predstavljena studija o racionalizaciji mreže sudova u Crnoj Gori, na kojoj su od 2014. radili Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) i Akcija za ljudska prava (HRA) u okviru projekt „Monitoring reforme pravosuđa“, koji HRA i CeMI sprovode uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori kroz “IPA 2013 Civil Society Facility Montenegro” program.

Studija je rezultat analize efikasnosti i racionalnosti postojeće pravosudne u Crnoj Gori. Uvaženi su kriterijumi Evropske komisije koji se odnose na efikasnost pravosuđa i u jednom dijelu odnose i na pravosudni sistem u Crnoj Gori. Ustanovljeno je da postoje određena odstupanja kada je riječ o izdvajanju sredstava za funkcionisanje pravosudnog sistema-dok je evropski prosjek izdavajanja 60 eura po glavi stanovnika, u Crnoj Gori je 42 eura ili 26 miliona eura na godišnjem nivou.

“Prema Izvještaju CEPEJ-a(Evropske komisije za efikasnost pravosđa) Crna Gora nalazi u grupi od 17 zemalja u kojima se za funkcionisanje pravosudnog sistema izdvaja od 25 eura do 60 eura po glavi stanovnika. Međutim, u poređenju sa zemljama regiona Crna Gora je iznad prosjeka i može se reći da su izdvajanja za funkcionisanje pravosudnog sistema veća nego u ostalim zemljama regiona. Na primjer, u Bosni i Hercegovini se izdvaja 30 eura, u Makedoniji 18 eura i Albaniji 9 eura po glavi stanovnika. Treba napomenuti i da neke zemlje članice EU izdvajaju manje sredstava za funkcionisanje pravosudnih sistema od Crne Gore – poput na primjer Bugarske (33 eura), Rumunije (33 eura), Slovačke (41 eura) i Mađarske (41 eura). U grupu zemalja u kojima se izdvaja najviše sredstava za finansiranje pravosudnih sistema spadaju zemlje u kojima se izdvaja preko 100 eura per capita – a to su Švedska (103 eura), Holandija (122 eura), Luksemburg (139 eura), Velika Britanija (144 eura) i Švajcarska(219 eura)” istakao je predsjednik Upravnog odbora Centar za monitoring iistraživanje Zlatko Vujović.

Prema posljednjem izvještaju CEPEJ-a iz 2014. o efikasnosti i kvalitetu pravosudnih sistema zemalja članica Savjeta Evrope Crna Gora se našla među 45 država članica Savjeta Evrope koje su učestvovale u istraživanju po brojnim indikatorima CEPEJ-a i u tom dijelu uporedni podaci govore o nedostacima ali i o nekim pozitivnim aspektima funkcionisanja pravosudnog sistema Crne Gore, rečeno je tokom prezentacije Studije.

U odnosu na ukupan budžet pravosuđa, u Crnoj Gori se, po podacima iz Izvještaja CEPEJ-a, za rad sudova izdvaja 76 odsto ukupnih sredstava.

„Crna Gora se u odnosu na ovaj indikator nalazi u grupi zajedno sa zemljama u kojima se izdvaja više od 70 odsto ukupnog budžeta za pravosuđe za rad sudova - u kojoj su: Estonija, Finska, Mađarska, Malta, Letonija, Poljska, Portugal, Španija i Slovenija. U zemlje u kojima se izdvaja procentualno najmanji udio ukupnog dijela pravosudnog budžeta za rad sudova spadaju zemlje anglo-saksonske pravne tradicije Velika Britanija - Sjeverna Irska i Škotska UK-Northern Ireland i zemlje razvijene sjeverne Evrope kao što je Norveška. U ovim zemljama izdvajanja za rad sudova obuhvataju polovinu ili manje od polovine od ukupnog pravosudnog budžeta”, naveo je Vujović.

Kada je u pitanju izdvajanje za kompjuterizaciju odnosno unaprjeđenje korišćenja IT tehnologija u sudstvu, prema informacijama iz Izvještaja CEPEJ-a Crna Gora spade u grupu od osam zemalja koje izdvajaju nedovoljno sredstava ili jedan odsto ukupnog pravosuđa ukupnog pravosudnogbudžeta u svrhe unapređenja IT tehnologija i kompjuterizcije pravosudnog sistema. Takođe, Crna Gora izdvaja veoma malo sredstava za održavanje zgrada sudova, istakoa je Vujović.

U zemljama članicama Savjeta Evrope postoji trend ka smanjenju broja sudova odnosno povećanje veličine sudova – što uključuje i veći broj sudija i njihovu snažniju specijalizaciju. Trenutno, prosječan broj sudija na 100.000 stanovnika u zemljama članicama Savjeta Evrope je 21. U Crnoj Gori, shodno pomenutom kriterijumu, broj sudija umnogome premašuje evropski prosjek – imajući u vidu da je u Izvještaju konstatovano da u Crnoj Gori postoji 41 sudija na 100.000 stanovnika. Po tom kriterijumu smo u vrhu zemalja članica Savjeta Evrope.

Predmet Analize bila je mreža svih sudova i državnih tužilaštava sa posebnim osvrtom na stvarnu nadležnost osnovnih sudova u krivičnim predmetima i mjesnu nadležnost privrednih sudova. Analiza je bazirana na indikatorima Evropske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ).

Posebno značajan indikator koji je specifičan za trenutno stanje reforme pravosudnog sistema u Crnoj Gori, a koji se odnose na opterećenost sudova jeste godišnji priliv predmeta i orijentaciona mjerila za određivanje broja sudija na osnovu kojih je i određen postojeći broj sudija u Crnoj Gori.

Analizom je utvrđeno da u Crnoj Gori postoji gusta mreža sudova koja ne odgovara postojećim standardima što za posledicu ima veliki broj sudija u odnosu na broj stanovnika, koji su u takvim okolnostima nejednako opterećeni. Tako primjera radi Osnovni sud u Podgorici je poprilično opterećen dok neki sudovi teško da mogu ostvariti propisanu normu. U takvim sudovima sudije zbog malog priliva predmeta stagniraju i sporije se usavršavaju a nije zanemarljiv ni stepen (ne) racionaknosti.

Tokom studije utvrđeno je da neki sudovi u Crnoj Gori ne treba da postoje, jer ne ispunjavaju potrebne kriterijume među njima su osnovni sudovi u Danilovradu, Plavu, Žabljaku,kazao je Vujović.

U cilju racionalizacije pravosudne mreže, državni tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Bijelom Polju,Vladan Đalović je naveo primjenu instituta sporazum o priznavanju krivice I postupak odloženog krivičnog gonjenja.

“Afirmacijom ova dva institute u značajnoj mjeri če se rasteretiti rad sudova, što se potvrdilo u periodu primjene pomenutih instituta. Njihova primjena je u stalnom porastu, što potvrđuje njihovu opravdanost I preporučuje njihovu dalju primjenu što je moguće u većoj mjeri kako bi se u konačnom ispunio cilj reforme pravosuđa a to je smanjenje broja predmeta koji idu prema sudu, ubrzanje postupka presuđenja I efikasniji način ostvarenja prava za svakog građanina”, istako je Đalović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније