Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

11. 02. 2017. 13:15 >> 13:10

EVROPSKI BROJ

Na broj 112 upućeno 164.029 poziva

Jedinstveni evropski broj za pozive u hitnim situacijama 112, u 2016. godini građani Crne Gore pozvali su 164.029 puta, od čega je bilo neophodno angažovati razne hitne službe u 7586 slučajeva. To je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova povodom Dana jedinstvenog evropskog broja koji se obilježava danas.

Ovaj datum se obilježava s ciljem da se skrene pažnje javnosti na sigurnost i bezbjednost u Evropi.

Pozivom na broj 112 implementirani sistem ubrzava reagovanje u situacijama kada je neophodna pomoć u slučajevima bilo kojeg vanrednog dešavanja i potrebe pozivaoca.

“Broj 112 predstavlja značajan resurs sistema zaštite i spašavanja Crne Gore. Odlukom Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost 2008. godine dodijeljen je Direktoratu za vanredne situacije, a Operativno komunikacioni centar 112 (OKC112) je stavljen u punu funkciju 02.10.2015. godine. U Crnoj Gori, prijemom poziva na broj 112 pokrivena je čitava teritorija države, a OKC112 funkcioniše u Bijelom Polju, Podgorici i Baru”, navodi se u saopštenju.

U prethodnih godinu dana građani su prepoznali značaj ovog broja na šta ukazuje i broj poziva ostvaren u prethodnoj godini.

“Ukupan broj poziva je bio 164 029, od čega je bilo neophodno angažovati razne hitne službe u 7586 slučajeva”, saopšteno je iz MUP-a.

Takođe u istom periodu preko 70 turista je spašeno preko OKC 112 i poziva na broj 112.

“Na evropskom putu, uvođenjem broja 112 Crna Gora je ispunila obavezu koja je sa stanovišta bezbjednosti značajna za sve njene građane, a pogotovo za turiste koji u nju dolaze i kojima uliva sigurnost i osjećaj bezbjednosti”, navodi se u saopštenju.

OKC 112 radi 24 časa, sedam dana u nedjelji, 365 dana u godini.

“Pozivi se primaju na crnogorskom i engleskom jeziku, ali kako je Crna Gora turistička destinacija imamo i službenike koji pozive mogu primiti i na ruskom, italijanskom i albanskom”, piše u saopštenju.

 Ove godine dan evropskog broja 112 za hitne situacije obilježen je prezentacijom centara u Bijelom Polju i Baru učenicima osnovnih škola, štampanjem letaka sa značajnim podacima o broju 112 i njihovom podjelom u štampanim dnevnim medijima kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na saradnji i prepoznatom značaju informisanosti stanovništva o broju 112.

Evropski broj za pozive u hitnim situacijama 112 uspostavljen je odlukom Savjeta Evropske unije jula 1991. godine. Broj 112 je jedini broj za pozive u hitnim situacijama koji je dostupan u svim državama članicama Evropske unije i uveden da bi se preko njega omogućilo građanima da imaju pristup svim službama u slučaju hitne potrebe.

Ovaj broj je uveden iz dva osnovna razloga: prvo, da se građanima Evrope omogući da mogu dobiti u svojoj ili u stranim zemljama u svim hitnim situacijama pomoć pozivanjem jednog broja 112 i drugo, da se maksimalno skrati vrijeme reagovanja i unaprijedi kvalitet odgovora nadležnih  hitnih službi. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније