Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

10. 02. 2017. 21:56 >> 21:32
1

KRIVIČNI ZAKONIK

Advokati negativno o predloženim izmjenama

Advokatska komora ima negativan stav povodom predloženih izmjena Krivičnog zakonika, jer one, kako su saopštili, sadrže široke i neodređene formulacije.

Iz Advokatske komore su ukazali da se izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika u članu 29 predviđa da se sadašnji član 396a mijenja.

Predviđeno je da njegova prva dva stava budu “1. Ko javno izloži poruzi sud ili državno tužilaštvo kazniće se ... 2. Ko prije donošenja pravosnažne sudske odluke javnom izjavom o postupku koji je u toku prekrši pretpostavku nevinosti ili je javnu izjavu dao u namjeri da povrijedi nezavisnost sudova ili da utiče na državnog tužioca u obavljanju njegove funkcije ili da na drugi način ozbiljno ometa vođenje krivičnog postupka kazniće se...”. 

Komora, kako je saopšteno, izražava negativan stav u odnosu na citirani predlog izmjene Krivičnog zakonika. 

Oni su objasnili da su razlozi normativno-tehničke prirode, s obzirom na to da se, širokim i neodređenim formulacijama, provocira arbitrarnost prilikom tumačenja.

“Time se generiše pravna nesigurnost sa posljedicom da se pretpostavljeni problem ne riješava nego se produkuje novi, još kompleksniji”, naveli su iz Komore. 

Kako su kazali, kao profesionalci čije je najuže usmjerenje tumačenje prava i njegova primjena, uvjereni su da je Krivični zakonik posljednji propis koji sebi smije dozvoliti luksuz nedorečenosti i improvizacije. 

“Smatramo lako uočljivim moguću, makar neželjenu posljedicu, koja se manifestuje u redukciji osnovnih građanskih prava i sloboda. A sloboda izražavanja, pravo na informaciju o toku sudskih postupaka koji intrigiraju javnost, pravo na kritičko mišljenje i odgovorno iznošenje vrijednosnih sudova jeste pravo građana Crne Gore i javni interes, kao što je to i nezavisnost sudstva”, objasnili su iz Komore.

Advokatska komora predložila je predlaču da povuče prijedlog u dijelu koji se odnosi na ponuđene izmjene. 

Iz Komore su, govoreći o Zakonu o advokaturi čiji je predlog izmjena upućen u skupštinsku procedure, istakli da su istinski neprijatno iznenađeni činjenicom da ponuđeni predlog sadrži segment koji nije ni pomenut prilikom usaglašavanja na radnoj grupi u kojoj su aktivno učetvovali njihovi predstavnici. 

Oni su pojasnili da je članom 3 Predloga tog zakona predviđena izmjena u članu 5 Zakona o advokaturi kojim se propisuju uslovi za bavljenje advokaturom, na način da se poslije tačke 6 dodaje nova tačka 6a koja glasi ,,da nije (lice koje se bavi advokaturom ili ima namjeru - prim. AK) razriješeno kao sudija, državni tužilac, notar ili javni izvršitelj". 

U Komori smatraju neprihvatljivim takav predlog.

“Jasno je da u osnovi našeg stava opet nije sopstveni interes, već interes pravničke profesije kolega na koje se odnosi, a u konačnom i najbitnijem - prava i sloboda gradana”, poručili su iz Komore.

Oni su saopštili da su kategorički protiv predložene izmjene, i smatraju da je u javnom interesu da takav predlog izmjena blagovremeno bude povučen. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније