Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

09. 02. 2017. 09:30 >> 09:06

ALTERNATIVA APELUJE

Zloupotreba radnika da bude krivično djelo

Alternativa Crna Gora, kao najmlađa partija u Crnoj Gori, predlaže da se kazne za nesavjesne poslodavce povećaju, da inspekcije provedu više vremena na terenu, te da se Inspekciji rada povećaju nadležnosti. Zloupotreba prava radnika treba da postane krivično djelo, ne samo manji prekršaj, smatraju iz te partije.

 

Alternativa je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih kršenja radničkih prava.

“Trenutno niko ne brine o "motoru" koji pokreće Crnu Goru, a to su radnici. Sve češće su prijave radnika koje Alternativa dobija, jer nemaju kome da se obrate za pomoć. Preko 40 000 radnika radi bez ijednog slobodnog dana u nedjelji, bez osiguranja i bez adekvatne zaštite na radu. Ovakav posao najčešće prati minimalna zarada, koja je samo nesto veća od Zakonskog minimuma od 193 eura”, navodi se u saopštenju.

Alternativa je, kako su kazali, u zadnjih 10 dana podnijela seriju prijava protiv nesavjesnih poslodavaca, da bi zaštitili radnike od psihičkog i fizičkog zlostavljanja.

“ Iskustva koja su oni podijelili sa nama govore nam da su do sada mnogo puta prijavljivali poslodavce za kršenje radničkih prava, ali da to nije promijenilo njihov odnos prema radnicima. Moramo da se zapitamo - kuda ide Crna Gora?! Da li sigurnim korakom ide u robovlasnički sistem? Da podsjetimo, čak i u robovlasničkom sistemu postojao je jedan slobodan dan kada je rob mogao da se odmori”, naglašavaju iz Alternartive.

Alternativa predlaže da se kazne za nesavjesne poslodavce povećaju, da inspekcije provedu više vremena na terenu, te da se Inspekciji rada povećaju nadležnosti.

“Zloupotreba prava radnika treba da postane krivično djelo, ne samo manji prekršaj. Mnogo radnika u ovom trenutku trpi mobing, seksualno zlostavljanje, psihičko  i fizičko maltretiranje na svom radnom mjestu. Ako zatvorimo oči pred ovim, to ne znači da će problem proći sam od sebe. Ne možemo se pouzdati u rad Sindikata, koji na teritoriji Crne Gore ne postoje”, navode iz te partije.

Oni apeluju na radnike d aim se jave.

“ Većinu njih je sramota da priznaju kakvo zlostavljanje i maltretiranje trpe, jer misle da su u svojim problemima jedini. "Ako nećeš ti, ima ko će da radi..:" - je najpodlija ucjena koju poslodavci koriste. Važno je da radnici shvate da imaju izbor. Ovim putem želimo da vam poručimo da nijeste sami, da postoje oni koji shvataju probleme koje imate i bore se sa njima”, zaključili su iz Alternative.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније