Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

07. 02. 2017. 21:23 >> 20:59

KORIŠĆENJE INTERNETA

Preuzeti aktivniju ulogu u edukaciji djece

Djeca u sve ranijem dobu počinju da, bez dovoljno znanja i iskustva, koriste internet, i zbog toga roditelji i nastavnici moraju da preuzmu aktivniju ulogu u njihovoj edukaciji o tome kako da izbjegavaju izazove koje on donosi.

Direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje i vaspitanje lica sa posebnim obrazovnim potrebama u Ministarstvu prosvjete Arijana Nikolić-Vučinić rekla je da u djeca danas u sve ranijem dobu počinju da aktivno koriste internet, a najviše društvene mreže, bez dovoljno znanja i iskustva, izlažući se opasnosti od raznih vrsta zloupotreba.

„To je razlog zašto roditelji i nastavnici moraju da preuzmu sve aktivniju ulogu u edukaciji djece o tome kako da prepoznaju opasnosti odnosno kako da izbjegavaju izazove koje donose internet i društvene mreže“, poručila je Nikolić-Vučinić na centralnom događaju povodom obilježavanja Dana sigurnog interneta koji je održan danas u Podgorici.

Ministarstvo prosvjete je, u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, Kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, Klubom volontera Gimnazije "Slobodan Škerović" i nevladinom organizacijom "Učionica u pokretu", obilježilo dDan sigurnog interneta danas, nizom događaja na nekoliko lokacija širom Crne Gore, a centralni događaj održan je u Podgorici.

Načelnica Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije u Ministarstvu prosvjete Marina Matijević je, govoreći na temu „Integracija sajber bezbjednosti u obrazovni sistem“, naglasila da je Ministarstvo, u saradnji sa partnerima, učinilo mnogo kada je riječ o podizanju značaja teme bezbjednosti interneta u okviru obrazovnog sistema.

To su učinili, kako je pojasnila, kroz brojne projekte sprovedene u školama, poput 'Surfujpametno, ali i kroz edukaciju nastavnika i stručnih saradnika, kao što su obuke nastavnika po ECDL modelu.

Matijević je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, pohvalila aktivnosti Kluba volontera Gimnazije „Slobodan Škerović“ koji su, kroz radionice „No hate offline, no hate online“, aktuelizovali tu temu među učenicima.

Ona je ukazala da se informacije o svim projektima i aktivnostima u vezi sa bezbjednošću djece na internetu mogu pronaći na školskom portalu www.skolskiportal.edu.me.

Profesor Ramo Šendelj sa Univerziteta Donja Gorica (UDG) je, govoreći o sajber bezbjednosti u visokom obrazovanju u Crnoj Gori, naglasio da su Crnoj Gori sve više potrebni stručnjaci iz te oblasti.

"Na UDG-ju je, u skladu sa tom potrebom, otvoren program za magistarske studije iz oblasti sajber bezbjednosti", rekao je Šendelj.

On je ukazao na važnost edukacije nastavnika i podizanja svijesti društva o opasnostima koje vrebaju sa interneta.

U saopštenju se kaže da je načelnica Direkcije za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, inkluzivno obrazovanje i strateško programiranje i razvoj u Ministarstvu prosvjete Tamara Milić govorila o tome kako zaštititi djecu i naučiti ih da prepoznaju i pobijede izazove na društvenim mrežama.

Ona je, kako se navodi, rekla da se, u okviru projekta „Škola bez nasilja“, više od deset godina obrađuje tema bezbjednosti na internetu.

Kako je kazala, danas nepravilno korišćenje društvenih mreža može od djece lako napraviti žrtve nasilja.

"Stoga je osmišljeno pet scenarija za pet nastavnih časova kroz koje će nastavnici ukazati djeci na što treba da obrate pažnju i kako da prepoznaju oblike nasilja, kao i što treba da preduzmu kako bi se zaštitili", objasnila je ona.

Konsultantkinja u Programu dječije zaštite pri Kancelariji UNICEF-a u Crnoj Gori Nada Đurović-Martinović predstavila je aplikaciju „NET prijatelji“ kroz koju djeca uče kako da koriste internet bezbjedno.

Ona je objasnila da aplikacija sadrži edukativnu igricu koja vodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu.

Članica Nacionalnog tima za sajber bezbjednost u Ministarstvu javne uprave Zorica Vujović je, govoreći o sajber bezbjednosti kao zajedničkoj odgovornosti, ukazala na činjenicu da u svijetu ima oko 3.5 milijarde aktivnih korisnika interneta, i dodala da je među njima mnogo štetnih i opasnih korisnika.

Ona je navela da opasnosti vrebaju od malicioznih programa, krađe identiteta, socijalnog inžinjeringa i fišinga.

"Ukazujući na opasnost ostavljanja podataka na društvenim mrežama, ona je rekla da se oko 80 odsto informacija o svakoj meti može dobiti upravo preko ovih mreža. Ona je pozvala sve koji dožive neki incident na internetu, da to i prijave CIRT-u, putem veb stranice", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo je, u okviru obilježavanja Dana sigurnog interneta, a u saradnji sa partnerima, organizovalo niz aktivnosti širom Crne Gore.

Kako se navodi, u toku dana je u osnovnim i srednjim školama deset crnogorskih opština, kao i u prostorijama Nacionalnog tima za sajber bezbjednost, održano niz radionica posvećenih nastavnicima, roditeljima i učenicima.

U saopštenju se kaže da su učenici podgoričke Srednje ekonomske škola „Mirko Vešović“ posjetili Ministarstvo javne uprave gdje su razgovarali sa članovima Nacionalnog tima za sajber bezbjednost.

Učenici osnovnih škola (OŠ) „Braća Labudović u Nikšić, „Veljko Drobnjaković“ u Kotoru i „Ristan Pavlović“ u Pljevljima imali su, kako se navodi, prilike da pokažu svoje znanje u kvizu „Pokaži što znaš o sigurnom internetu.

Dodaje se da je u prostorijama Ministarstva prosvjete, kao i OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ u Baru, „Dušan Korać“ u Bijelom Polju i „Luka Simonović“ u Nikšiću održana obuka nastavnika informatike - Prijedlozi za aktivan pristup nastavi informatike u okviru prevencije on-line nasilja.

"U OŠ „Pavle Žižić“ u Bijelom Polju, „Danilo Kiš“ u Budvi i Gimnaziji na Cetinju održana je prezentacija portala za nastavnike – dio portala posvećen je bezbjednosti djece na internetu namijenjen nastavnicima", kaže se u saopštenju.

Radionica o bezbjednosti djece na internetu posvećena roditeljima održana je, kako se navodi, u OŠ „Jugoslavija“ u Baru, „Radomir Mitrović“ u Beranama i „Sutjeska“ u Podgorici.

Dan sigurnog interneta obilježava se širom svijeta pod sloganom "Ujedinjeni za bolji internet", u organizaciji INSAFE-a, Evropske mreže nacionalnih centara za siguran internet.

"Cilj ove međunarodne akcije je promocija bezbjednog i odgovornog korišćenja interneta i savremenih tehnologija, sa posebnim fokusom na djecu i mlade širom svijeta", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније