Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

02. 02. 2017. 12:06   >>  11:43 11

CKM ZAHTJEVA

Marković da traži prava Crnogoraca u Srbiji

Crnogorska kulturna mreža poziva premijera Duška Markovića da tokom razgovora sa visokim zvaničnicima Republike Srbije traži da se omoguće Ustavna prava za predstavnike crnogorske zajednice.

 

Crnogorcima koji žive u Vrbasu su uskraćena Ustavom zagarantovana prava za uvođenje crnogorskog jezika, smatraju u CKM-u, iako za to postoje svi zakonski uslovi, ali ne postoji politička volja.

“Pojedine političke strukture preko svojih članova koji sačinjavaju Crnogorski nacionalni savjet blokiraju njegov rad. Crnogorsci u Srbiji, kao čanovi manjinske zajednice, od svih ostalih zajednica imaju najmanja prava. Oni  ne mogu da dobiju ni priliku da se zaposle u državnim ustanovama Republike Srbije, osim ako su visoko pozicionirani u nekoj od političkih partija.  Ovo što smo naveli su realni problemi crnogorske zajednice sa kojima je, sigurni smo, upoznat i ambasador Branislav Mićunović”, navodi se u saopštenju.

Stanje u kome se nalazi crnogorska zajednica u Srbiji je alarmantno, i treba što prije naći rješenje, i to na največem nivou - razgovorom visokih državnih funkcionera.

“Podsjećanja radi, kada je održan posljednji popis stanovništva u Srbiji broj građana koji se izjašnjavaju kao crnogorci je prepolovljen sa 150 hiljada na 70 hiljada, zbog ucjena i kampanje koja je tada vođena od strane pojedinih struktura u Srbiji”, tvrde iz CKM-a.

Za razliku od crnogoraca koji žive u Srbiji, Srbi u Crnoj Gori uživaju sva moguća prava, čak i viša od onih koje im Ustav Crne Gore garantuje.

 “Srbi imaju i svoje medije koji su šovinistički orjentisani prema Crnoj Gori, njenim državnim strateškim interesima i crnogorskom identitetu. Očekujemo od premijera Markovića da će tokom razgovora sa državnim vrhom Srbije tražiti da crnogrska zajednica dobije prava koja im pripadaju po Ustavu Republike Srbije. Crnogorska kulturna mreža smatra da Vlada Crne Gore ima obavezu da pruži pomoć svim našim iseljenicima koji žive širom svijeta, kada su im uskraćena prava”, zaključeno je u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније