Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Anadolija, Objavio: I. P. ]

31. 01. 2017. 11:32   >>  19:26 17

OŠ "SAVO PEJANOVIĆ"

Đaci od danas u uniformama

Učenici Osnovne škole "Savo Pejanović" od danas nose školske uniforme, po uzoru na obrazovne ustanove u razvijenim zemljama.

 

Tako je ova podgorička škola postala druga u Crnoj Gori gdje učenici nose uniforme, a krajnji cilj je jednakost među učenicima, bez obzira na socijalni status.

Ministarstvo prosvjete pokrenulo je pilot projekat, preko kojeg se želi otvoriti debata da li u svim školama treba uvesti nošenje uniformi. Da bi se uvele uniforme, neophodna je saglasnost zaposlenih u školi, roditelja i učenika. 

Učenici škole "Savo Pejanović" od danas nose uniforme. Dječaci će nositi majice teget i bijele boje, dok će djevojčice nositi majice roze i bijele boje. Na majicama, na lijevoj prednjoj strani stoji naziv škole. 

Ministar prosvjete Damir Šehović, koji je uručio đacima ove škole uniforme, kazao je da kao ministar želi da afirmiše jednu novu politiku, u kojoj će se cijeniti znanje, koje neće zavisiti od društvenog i socijalnog statusa.

"Znanje koje će svima biti dostupno pod jednakim uslovima. Pilot projekat koji mi danas promovišemo ide u prilog tome. To je projekat kojim želimo da otvorimo javnu debatu na temu uvođenja uniformi u školama, po uzoru na neke razvijenije zemlje. To nećemo uraditi bez saglasnosti nastavnika i roditelja, i zato očekujem da ćemo započeti razgovor na tu temu i na osnovu tog razgovora ćemo zaključiti da li će ovo postati praksa u drugim školama", kazao je ministar Šehović.

On je iskazao pozitivan stav prema ovom pitanju, i kako je rekao "ubijeđen je da uvođenjem uniformi u sistem obrazovanja može da se afirmiše ono što jedino i treba da se afirmiše, a to je znanje".

"Uvođenje uniformi može afirmisati kod djece sistem vrijednosti solidarnosti, jednakosti, pravde, vrijednosti zajedništva i ja sam siguran da su to vrijednosti na kojima će se školovati generacije", kazao je Šehović.

Direktorica Osnovne škole "Savo Pejanović" Darinka Adžić kazala je da đačke uniforme doprinose jednakosti među učenicima, povećavaju osjećaj pripadnosti školi i zajednici.

"Znak su prepoznatljivosti u svim školama, a roditelji neće imati dileme šta da obuku djeci pred polazak u školu. Od danas će naši učenici nositi školske uniforme, a mi stariji ćemo se prisjetiti kako smo ih mi nekada nosili. Vjerujemo da će nošenje đačkih uniformi zaživjeti i u drugim školama", kazala je Adžić. 

Nataša Vukajlović, TVCG

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније