Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 01. 2017. 18:35 >> 21:03
43

AMFILOHIJE PROSVJETARIMA

"Oduprite se progonu ćirilice u školama"

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije poručio je sinoć u Kolašinu, gdje je održana svetosavska akademija, da se prosvjetni radnici moraju oduprijeti, kako navodi, progonu ćirilice u školama.

"Večeras dolazim u Kolašin i otprilike to izgleda kao da sam negdje u Njemačkoj ili u Italiji, ili kao da smo u Čikagu. Svi natpisi, sva imena na latinici. To je tužno, da se u ovoj našoj, kako je ja nazivan fildžan avnojevskoj Crnoj Gori ponašamo kao narod koji tek sada započinje svoju istoriju", rekao je on.

Amfilohije je zamolio prosvjetne radnike da se oduprum kako je rekao, inerciji progona ćirilice u crnogorskim školama i pozvao na pomirenje i praštanje svih u Crnoj Gori.

"Potrebno je da se pomirimo na svetosavski način i da krenemo putem koji vodi u život vječni, koji sve što je zemaljsko i prolazno usmjerava prema onome što je vječno i što je neprolazno", objasnio je Amfilohije.

On je dodao da se "mnogo raduje što su se Kolašinci preko svetosavske akademije ponovo vratili Svetom Savi".

"Ali nije dovoljno se vratiti njemu samo preko akademije, nego je potrebno da se svi vratimo i Bogu živome i Majci Božjoj i jedni drugima u bratskoj ljubavi i uzajamnom praštanju i pomirenju, da svojim trudom i radom zarađujemo hljeb i da ne očekujemo da će nam to neko drugi donijeti odnekud iz Evrope", poručio je Amfilohije.

Пратите нас на

Коментари43

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније