Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

24. 01. 2017. 12:34 >> 12:11
1

STUDENTI ZA SLOBODU

Besplatno studiranje kamen spoticanja

Studenti za slobodu uputili su otvoreno pismo ministru prosvjete Damiru Šehoviću povodom najave Ministarstva da će u reformama visokog obrazovanja omogućiti državno finansiranje svih studija, odnosno, besplatno studiranje na osnovnim i magistarskim studijama.Crnogorski Studenti za slobodu smatraju da bi takav potez mogao da bude kamen spoticanja za buduću akademsku zajednicu u Crnoj Gori, ali i okidač za mnoge druge socio-ekonomske probleme koji neće zaobići građane naše države.

U pismu koje je potpisano od strane Nacionalnog odbora, navedeno je šest tačaka po kojima bi takav pristup bio poguban po crnogorsko društvo.

“Oni su skrenuli pažnju na opasnost mnogostrukog uvećanja problema hiperprodukcije kadrova koja već godinama muči crnogorsko tržište. Ovo će direktno uticati i na rast stope nezaposlenosti, a posebno nekvalifikovane radne snage koja neće imati mogućnosti za zapošljenjem ni na crnogorskom ni na inostranom tržištu. Rezultat reforme biće uvećanje broja mladih na Birou za nezaposlene”, navodi se u saopštenju.

Studenti za slobodu navode i da je vrlo moguće da će državno finansiranje, čak i magistarskih studija, proizvesti veliki broj mediokriteta i još više sniziti kvalitet visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

“Naprosto, studenti se ne motivišu da se ističu i da se takmiče u kvalitetu znanja, jer imaju garantovanu mogućnost da studiraju koliko god žele. Umjesto da se kriterijumi jačaju a standard podiže pa samim tim i akumulira više znanja, kao da se želi relativizovati svaka stručnost, a univerzitetsko obrazovanje izgubiti svaki ugled i opravdanost imena „visokog“ obrazovanja”, smatraju iz ove studentske organizacije.

Ovakav pristup, mogao bi da podstakne one najbolje i najkvalitetnije studente, buduće stručnjake i intelektualce, da vrednovanje svog znanja i stučnosti prije potraže u nekoj drugoj državi i sistemu koji će cijeniti njihove kvalitete. Najboljima u našem društvu, kako smatraju, najkvalitetnijim studentima šalje se loša poruka da im je „uzalud trud“.

“Na kraju, ni ekonomska računica ne može nikako biti produktivna. Stalno uvećavanje budžetske potrošnje i novca građana može dovesti do novih povećanja poreskih stopa i nameta na finansije građana Crne Gore, kako se slično desilo i u drugim oblastima. Uz sve navedeno, u ovom trenutku državno finansiranje visokog obrazovanja predstavlja politiku neefikasne alokacije resursa i samim tim veliki oportunitetni trošak”, navode u saopštenju.

Organizacija „Studenti za slobodu“ pozvala je ministra Šehovića da zajedno sa mladim ljudima kroz diskusiju dođu do optimalnog modela za reformu visokog obrazovanja kao temelja svakog napretka, bogatstva i sreće.

Pismo ministru prosvjete Šehoviću potpisuju: Slobodan Franeta i Ammar Borančić, osnivači Studenata za slobodu, Ivan Piper, predsjednik, Tijana Mladić i Ana Vukčević kao članovi Nacionalnog odbora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније