Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

23. 01. 2017. 08:44 >> 08:20

U CRNOJ GORI

Oko 55.000 oboljelih od dijabetesa

U Crnoj Gori oko 55.000 oboljelih od dijabetesa U Crnoj Gori se bilježi porast oboljelih od dijabetesa i prevalenca je oko 8 odsto, što se uklapa u svjetski prosjek, izjavio je internista endokrinilog dr Đorđe Krnjević.

 

„Prema registru oboljelih, koji se svake godine dopunjava i aktuelizuje, u Crnoj Gori je registrovano oko 36.000 oboljelih, a smatra se da ih ima oko 55.000. Od toga 95 odsto su pacijenti kod kojih je dijagnostikovan tip 2 šećerne bolesti, a ostatak od pet odsto pripada pacijentima sa dijabetesom tip 1.“, klazao je on za Pobjedu.

Dodaje da je  povećan unos hrane bogate ugljenim hidratima ključni je faktor za nastanak dijabetesa, oboljenja koje u ovom momentu poprima pandemijske karakteristike, jer gotovo pola milijarde ukupnog stanovništva planete boluje od še ćerne bolesti. Prema njegovim riječima, podaci Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju da je broj oboljelih u stalnom porastu, a trenutno svaki 11. stanovnik Zemlje boluje od nekog od tipova šećerne bolesti.

Dodaje da zemlje Podsaharske Afrike kao što su Niger, Gambija, Mali, Gana, Nigerija i ostale spadaju u grupu zemalja sa niskom prevalencom i gdje ,,samo“ oko 2-4 odsto stanovništva boluje od dijabetesa.

Od evropskih zemalja najnižu prevalencu oboljelih, oko 4 odsto, ima Estonija.

Ističe da poseban vid dijabetesa predstavlja tzv. gestacijski dijabetes u trudnoći od kojeg obolijevaju trudnice.

“On obićno prolazi završetkom trudnoće, ali nemali broj žena kasnije trajno oboli od šećerne bolesti. Postoje još neki rjeđi tipovi dijabetesa, a između ostalih i jatrogeni dijabetes kao posljedica dugotrajnog uzimanja nekih ljekova tipa kortikosteroida i sl. Svi ovi tipovi ako se neadekvatno liječe mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija i nerijetko i do smrtnog ishoda. Zbog povišenog šećera svi organi u našem organizmu su ugroženi, naročito naši krvni sudovi, te stoga najviše strahujemo od mikro i makrovaskularnih komplikacija šećerne bolesti. U mikrovaskularne komplikacije spadaju dijabetesna retinopatija (slabljenje i gubitak vida), dijabetesna nefropatija (slabljenje i gubitak funkcije bubrega) i polineuropatija (gubitak osjećaja dodira, trnjenje i bolovi u potkoljenicama i sl.) Od makrovaskularnh komplikacija najznačajnije su cerebrovaskularni insult (šlog) i kardiovaskularne bolesti (angina pectoris, akutni infarkt miokarda i sl.) kao i tzv. dijabetesno stopalo koje često može prozrokovati amputaciju i gubitak eksremiteta. Koliko je to ozbiljno oboljenje, govori i podatak Svjetske zdravstvene organizacije da je neregulisana šećerna bolest glavni razlog gubitka vida, bubrežne slabosti, moždanh i srčanih udara i amputacija donjih ekstremiteta u svjetskoj populaciji”, objašnjava Krnjević.

Ističe da je samo u 2012. godini gotovo 1,5 miliona smrtnih slučajeva u svijetu direktno prouzrokovano šećernom bolešću, a još 2,2 miliona je indirektno vezano za ovo oboljenje.

Krnjević ipak naglašava da je dijabetes oboljenje koje se može uspješno liječiti, prije svega pridržavanjem i sprovođenjem zdravih načina ishrane i fizičke aktivnosti kao i korišćenjem adekvatnih medikamenata.

“Za to je neophodan multidisciplinaran pristup, tj. uključivanje ljekara različitih specijalnosti, kao i želja i volja pacijenata da sve savjete prihvate i ravnopravno učestvuju u liječenju ove bolesti”, kaže on

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније