Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

18. 01. 2017. 17:35 >> 17:18

ŠEHOVIĆ SA POSLODAVCIMA

Obrazovati kadar potreban tržištu

Obrazovni sistem mora slijediti potrebe privrede kroz realizaciju niza zajedničkih aktivnosti, poručeno je tokom razgovora ministra prosvjete, Damira Šehovića, sa predstavnicima Unije poslodavaca Crne Gore.

Fokus sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva, bio je na obrazovanju kadra potrebnog na tržištu rada, koji će posjedovati praktične vještine i kompetencije i time biti konkurentni u Crnoj Gori, ali i šire.

Sagovornici su se saglasili da je, obzirom na kompleksnost problema, potrebno utvrditi aktivnosti na kratki, srednji i dugi rok.

"U dijelu organizacije praktične nastave, konstatovano je da će se izmjenama zakona u oblasti obrazovanja koje su planirane za ovu godinu, ovo pitanje urediti preciznije i sagledati modeli realizacije privatno-javnih partnerstava“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, predstavnici Unije saglasili su se sa pozivom na intenzivno i aktivno učešće u procesu identifikovanja potreba tržišta za kadrom određenih profila.

"Kao jedna od mogućnosti čija će izvodljivost biti dalje razmatrana, predloženo je i povećanje broja državnih stipendija za učenike koji odluče da se školuju za deficitarna zanimanja“, dodaje se u saopštenju.

Istaknuta je i potreba za stalnom komunikacijom sa javnošću i predočavanje mogućnosti za zaposlenje i pokretanje biznisa mladih koji se opredijele za zanimanja iz stručnih škola.

"Šehović je izložio i plan Ministarstva da se u predstojećem periodu bavi i kvalitetom rada ustanova licenciranih za realizaciju programa obrazovanja odraslih, stručnih kvalifikacija i učenje jezika“, kazali su iz Ministarstva.

Sastanak je, kako je saopšteno, zaključen dogovorom o kontinuiranoj komunikaciji Ministarstva i Unije, sa ciljem prevazilaženja identifikovanih problema.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније