Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

15. 01. 2017. 17:05 >> 16:40

IZ VLADE SAOPŠTILI

Unapređenje pristupa internetu prioritet

Ubrzani razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu i usluga za koje su potrebne velike brzine pristupa, uz osiguranje dostupnosti usluga širokopojasnog pristupa pod jednakim uslovima za sve građane na cijeloj teritoriji Crne Gore, biće prioritet u oblasti politike elektronskih komunikacija, koja je odnedavno u nadležnosti Ministarstva ekonomije, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

"Tržište elektronskih komunikacija u Crnoj Gori je razvijeno, konkurentno i usklađeno sa najvišim EU standardima i EU regulativom u ovoj oblasti, a stanje na ovom tržištu dodatno se unapređuje Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama, koji je krajem prošle godine usvojen u Skupštini Crne Gore", saopštili su iz Ministarstva.

Kako su naveli, najznačajnije novine koje se predviđaju izmjenama Zakona su podizanje granice minimalne brzine širokopojasnog pristupa internetu na 70% maksimalne brzine, čime se ostvaruje veći nivo zaštite potrošača, potom, regulacija cijena rominga, unapređenje odredbi koje se tiču poslovanja operatora Univerzalnog servisa, uz obavezu da se odvojeno iskazuju prihodi i troškovi nastali pružanjem usluga Univerzalnog servisa od prihoda i troškova ostvarenih od drugih usluga, kao i prijava prihoda operatora, odnosno obaveza vođenja odvojenog računovodstva operatora, po djelatnostima.

"Prethodni period je obilježio intenzivan i dinamičan razvoj tržišta elektronskih komunikacija u Crnoj Gori. Podsticanje investicija za razvoj fiksnih i mobilnih komunikacionih mreža, kroz punu implementaciju Zakona i valorizaciju slobodnog frekvencijskog spektra, kao i spektra tzv. „digitalne dividende“, bile su jedne od značajnijih aktivnosti u sektoru telekomunikacija u proteklom periodu. Istovremeno, sa pomenutim aktivnostima stalno je unapređivan poslovni ambijent koji operatorima omogućava uspješno poslovanje, uz neophodne investicije u ovaj sektor, kao i dalje pospješuje konkurenciju na tržištu elektronskih komunikacija", piše u saopštenju.

Elektronske komunikacione mreže i infrastruktura u Crnoj Gori omogućavaju primjenu najsavremenijih tehnologija za pružanje usluga korisnicima, navode iz Ministarstva ekonomije.

"Preko takvih mreža i infrastrukture korisnicima u Crnoj Gori se nude skoro sve postojeće elektronske komunikacione usluge koje se pružaju u svijetu i koje trenutno zadovoljavaju potrebe građana. Operatori sve više ulažu u tehnološki razvoj svojih mreža, pa imamo sve veći broj FTTX priključaka (fiber to the home-optika do kuće), preko kojih se ostvaruje pristup internetu velikim brzinama", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da dektor telekomunikacija danas doživljava strukturne promjene i još uvijek se bori sa nedostatkom dovoljnih ulaganja, pogotovo u ruralnim područjima.

"U EU je u toku usvajanje paketa za jedinstveno telekomunikaciono tržište. Ono što je potrebno je jednostavnija i razmjernija regulacija u područjima gdje je na regionalnom ili nacionalnom nivou došlo do tržišne utakmice u području infrastrukture. Takođe, neophodno je podsticati uvođenje mreža visokog kapaciteta i zadržati efikasnu tržišnu utakmicu i odgovarajući prihod u odnosu na rizike", saopšteno je.

U Ministarstvu očekuju da će se sve to postići u narednom periodu, budući da je uspješno završena nedavna aukcija spektra i da su telekomunikacioni operatori preuzeli obavezu razvoja širokopojasnih usluga prenosa podataka, što je, kako su kazali, snažan doprinos postizanju ciljeva nacionalne broadband pokrivenosti i smanjivanja tzv. “digitalnog jaza“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније