Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 02. 2013. 13:18 >> 13:53
2

INSPEKCIJE NA TERENU

Povlači se Dukatovo i Vindijino mlijeko

Inspektori Zdravstveno-sanitarne i Veterinarske inspekcije na terenu kontrolišu da li vlasnici trgovina poštuju preporuke Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja o povlačenju brendova mlijeka Vindija i Dukat sa tržišta, za koje se sumnja da ima povećanu koncetraciju afla toksina M1.

 

Odmah po dobijanju informacija da UHT mlijeko Hrvatskih proizvođača mlijeka Dukat i Vindija može predstavljati rizik po zdravlje potrošača u Crnoj Gori, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dalo je nalog da se stave van prometa proizvodi svih proizvodnih partija navedenih proizvođača, sve dok se ne izvrše dodatne labaratorijske analize uzorka.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da inspektori uzimaju uzorke spornih partija mlijeka, koji će poslati u Centar za ekotoksikološka ispitivanja.

,,U zavisnosti o od rezultata analiza koje se očekuju u narednih nekoliko dana, nadležne inspekcije preduzeće zakonom predviđene mjere, a čim budu poznati rezultati analize javnost će biti obaviještena”, kaže se u saopštenju.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, provjerom pojedinih proizvodnih partija, utvrdilo je prisustvo alfatoksina M1 u koncentracijama većih od dozvoljenih, i to kod:

-proizvođača Vindije: mlijeko 2,8% mliječne masti sa rokovima trajanja 12.06., 13.06., 19.06., 20.06., 23.06., 24.06., 25.06. i 26.06.2013., zatim trajno mlijeko 0,9% mliječne masti sa rokom trajanja 25.06.2013., kao i UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8% mliječne masti, sa rokom trajanja 24. i 31.05.2013.

-proizvođača Dukat: trajno mlijeko 2,8% mliječne masti sa rokom trajanja 25.04.2013. i trajno mlijeko Lagano jutro sa rokom trajanja 20.06.2013.

Odmah su obaviješteni uvoznici i distributeri ove vrste proizvoda da pokrenu postupak povlačenja tih prozivoda sa tržišta, saopštilo je sinoć Ministarstvo poljoprivrede.

Najveći prodajni lanac u Crnoj Gori – Voli – sinoć je, kako piše Pobjeda, naložio povlačenje iz svojih objekata mlijeka hrvatskog proizvođača Dukat nakon što je to mlijeko povučeno iz prodaje u Hrvatskoj i BiH.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније