Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

29. 12. 2016. 18:02 >> 17:38

O POLNIM BOLESTIMA

Edukovaće ljekare LGBT osoba

Crnogorska HIV fondacija edukovaće 20 izabranih ljekara čiji su pacijenti LGBT osobe koje žive sa HIV-om o seksualno prenosivim bolestima, čime će povećati senzibilitet prema toj populaciji i unaprijediti njihovo zdravlje, kazala je izvršna direktorica te organizacije, Aleksandra Marjanović.

Ona je kazala da će u okviru projekta „Unapređenje zdravlja LGBT populacije u oblasti prevencije seksualno prenosivih infekcija i HIV/AIDS-a“, smanjiti stigmatiaciju i diskriminaciju LGBT populacije u vezi sa seksualno prenosivim infekcijama.

Projektom, kako je pojasnila, Crngoroska HIV fondacija želi smanjiti stigmu i povećati dolaske LGBT populacije na testiranje kako bi što ranije otkrili i ustanovili dijagnozu neke seksualno prenosive infekcije i HIV-a.

„Takođe, ovim projektom Crnogorska HIV fondacija želi da učestvuje u pojačaju zdravstvenog sistema na taj način što je edukacijom 20 izabranih ljekara na temu seksualno prenosvih infekcija i HIV-a omogućiti i olakšati destigmatizaciju, povećati senzibilizaciju prema osobama koje su iz LGBT populacije, a koje su duplo stigmatizovane u vezi sa seksualnim zdravljem“, kazala je Marjanović u izjavi za PR Centar.

Ona je kazala da u okviru projekta planiraju da formiraju grupe za samopomoć za osobe koje su iz LGBT zajednice, a koje žive sa HIV infekcijom, zbog toga što u Crnoj Gori, kako je navela, ne postoji takva vrsta pomoći.

„Planiramo i trening-edukaciju za deset osoba koje žive sa HIV-om, a koje su iz LGBT populacije u vezi sa vršnjačkom edukacijom kako bi bili podrška ostalim ljudima iz te zajednice da se testiraju ili ako su pozitivni da sa njima sarađuju“, navela je Marjanović.
Ona je rekla da planiraju i distribuciju i štampanje edukativnih lifleta i brošura, koji bi se distribuirali širom zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori na temu polno prenosivih infekcija i HIV-a.

Izvršna direktorica NVO Otvorena škola Danilovgrad, Tatjana Đurović, kazala je da će u okviru projekta „Doprinos unaprijeđenju demokratske kulture i osnaživanje prava LGBT osoba, poštovanje prihvatanja različitosti“ edukovati učenike o pravima LGBT osoba.

„LGBT osobe su maltretirane i zlostavljane psihički, emotivno i fizički, a mala tradicionalna sredina kao što je naša ne prepoznaje toleranciju različitosti, pogotovo seksualne. Ne prepoznaje ni njihova Ustavom zagarantovana prava, nejednakost sa drugima, tako da će se veliki broj učenika ovom prilikom edukovati, moći da sagleda svoje propuste u netoleranciji LGBT osoba“, rekla je Đurović.

Prema njenim riječima, ciljna grupa obuhvaćena ovim projektom imaće priliku da se informiše i vodi otvoren dijalog o pravima LGBT osoba, s obzirom na, kako je navela, nezastupljenost te problematike u okvirima formalnog obrazovanja.
„Time će položaj LGBT osoba u našoj sredini biti unaprijeđen i samim tim osnažena njihova prava“, smatra Đurović.

Izvršna direktorica alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK), Dragana Tripković, kazala je da je ta organizacija dobila mini grant za projekat „Pometnje pitomca Terlesa“, koji je, kako je pojasnila, dobio naziv po romanu Roberta Muzila.

„Adaptiramo roman na osnovu ovog djela za potrebe konkursa koji se bavi unapređenjem kvaliteta života LGBT osoba. Opredjelili smo se da predstavu radimo ne samo u Podgorici, kako je to bila naša dosadašnja praksa, već da je izvodimo u gradovima na sjeveru zemlje, zato što je u Crnoj Gori, generalno, visok stepen homofobije i transfobije“, navela je Tripković.

Ove tri organizacije, zajedno sa NVO Narativ iz Podgorice, dobitnice su sredstava na konkursu za dodjelu mini grantova nevladinim organizacijama, koji su raspisale NVO Juventas, Kvir Montenegro i Institut za pravne studije u okviru projekta „Unaprijeđenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“, koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније