Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dijana Drašković, TVCG

22. 12. 2016. 16:06 >> 15:47

ZAGAĐENJE VAZDUHA

"Svi moraju da rade svoj posao"

Kako bi se spriječile negativne posljedice zagađenja vazduha, koji utiče na bolesti i prijevremene smrti, iz Instituta za javno zdravlje poručuju da u lancu odgovornosti svi moraju da rade svoj posao.

Kolika je trenutna zagađenost vazduha u svim gradovima u Crnoj Gori, svi zainteresovani građani mogu provjeriti na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Nova aplikacija omogućava da vrlo jednostavno dođete do tačnog podatka koliko je prisustvo PM čestica u vazduhu.

"Boje koje vidite na sajtu, za pojedina mjerna mjesta, možemo reći loš kvalitet vazduha u Pljevljima, u Podgorici", pojasnila je samostalna savjetnica za kvalitet vazduha u Agenciji, Gordana Đukanović.

Ne zaostaje ni Nikšić. Kvalitet vazduha ovih dana značajno je smanjen i zbog sezone grijanja, pa su zato u Agenciji za zaštititu životne sredine odlučili da pođu korak dalje, i da u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, građanima olakšaju da prot mače šta za njih i njihovo zdravlje znači određeni stepen zagađenja vazduha. Preporuke Instituta se mogu naći i na njihovom sajtu.

"Mi imamo izuzetno dobru saradnju kad je u pitanju saradnja između Agencije za zaštititu životne sredine i Instituta. Tako da će oni u okviru svoj nadležnosti, u svojim preporukama građanima, kako da se ponašaju u ovakvim situacijama, dobprinijeti da sačuvamo zdravlje naših građana", rekao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Ervin Spahić.

"Činjenica je da imamo probleme, da to utiče na zdravlje stanovništva, da to utiče na prijeveremene smrti, da se gubi po nekoliko godina života, prije nego što bi trebalo ljudi da umru, zato što udišu zagađen vazduh. Mora se znati ko šta radi. Mi radimo svoj posao, a to je da analiziramo i pokažemo o čemu se radi, i damo preporuke. Svi ostali u nizu moraju da preduzmu mjere koje je potrebno", kazao je direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša.

A u Agenciji, kažu da intenzivno rade na unaprjeđenju svih instrumenata za mjerenje kvaliteta vazduha, ali i da je u planu nabavka nove opreme. Cilj je da se unaprijedi indeks kvaliteta vazduha, a to nije samo problem Crne Gore već i regiona. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније