Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

21. 12. 2016. 19:30 >> 19:07

DANAS INSTALIRANE

Solarne klupe dobili i Nikšićani i Novljani

Nakon Tivta i Podgorice, solarne klupe postavljene su u Nikšiću i Herceg Novom.

Ispred Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis u Nikšiću danas je svečano puštena u rad pametna klupa, dizajnirana i proizvedena kako bi se promovisalo smanjenje zagađenja prirode, korišćenja zelenih tehnologija i obnovljivih izvora energije.

Koordinatorka za prostorno planiranje i energetsku efikasnu arhitekturu u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Slađana Lazarević, istakla je da pametna solarna klupa nije prevelika inovativnost u svijetu, ali kod nas znači da počinjemo da razmišljamo na pametniji način, da koristimo potencijale koje imamo, kao što je sunce.

"Bitno je da se klupa koristi, da je postavljena na prometnom mjestu. Sa druge strane, lokacije na kojima postavljamo klupe treba da budu mjesta ukrštanja pješačkih i saobraćajnih koridora, kao što je slučaj ispred Tehnopolisa", kazala je Lazarević.

Pametna solarna klupa pruža građanima uslugu besplatnog punjenja mobilnih uređaja i prikuplja informacije o zagađenosti i vlažnosti vazduha i temperaturi.

"Nadam se da će biti inspiracija našim start-up-ovima u Tehnopolisu da i oni nešto osmisle na sličan način", istakao je direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković.

Pametna klupa postavljena je danas i na trgu u Herceg Novom.

Prva solarna pametna klupa u Podgorici instalirana je juče, na platou Capital Plaze, u blizini fontane, dok je takvu najsavremeniju vrstu urbanog mobilijara u našoj zemlji prvi dobio Tivat, u februaru ove godine.

"Strawberry pametna klupa je novo tehnološko rješenje kompanije Strawberry energy za potrebe gradova budućnosti. Napajan solarnom energijom, ovaj moderni urbani mobilijar pruža uslugu besplatnog punjenja mobilnih uređaja putem ugrađenih kablića, USB ulaza i wireless punjača. Pored ove funkcije, Strawberry pametna klupa sakuplja podatke o količini CO2, nivou buke, vlažnosti vazduha, temperaturi i vazdušnom pritisku u okruženju. Korisnici mogu koristiti četiri USB punjača za mobilne i ostale prenosne uređaje, a kompletni sastav pokreće solarna energija što čini ovu klupu i ekološki prihvatljivom. WiFi mreža, već ranije postavljena u gradskom središtu, omogućava ažuriranje ranije navedenih podataka", pojasnili su iu UNDP-ja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније