Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

09. 12. 2016. 21:16 >> 20:55

ŽENE SDP-A

Podići svijest o rodno zasnovanom nasilju

Borba protiv nasilja nad ženama mora se ogledati u podizanju svijesti o rodno zasnovanom nasilju kao problemu ljudskih prava na svim nivoima, uz jačanje lokalnog rada na sprječavanju te pojave, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Forum žena SDP-a Podgorice, Zete i Tuzi, zajedno sa Forumom mladih SDP Podgorica i Odborom Glavnog grada tte partije, i ove godine učestvuje u globalnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

Kampanja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

“Borba protiv nasilja mora se ogledati i u stvaranju jasne veze između lokalnih i internacionalnih napora da se nasilje zaustavi, iskazivanjem solidarnosti sa ženama širom svijeta koje su organizovane protiv nasilja nad ženama, i stvaranjem alata kojim bi se pritisnule lokalne vlasti da primijene obećanja koja daju u vezi sa zaustavljanjem nasilja nad ženama”, navodi se u saopštenju Foruma žena SDP-a.

Žene SDP-a poručile su ženama i djevojčicama žrtvama nasilja širom svijeta da nijesu same.

“Dvije od tri žene trpe neku vrstu nasilja, a počinilac nasilja je uvijek neko ko je žrtvi poznat i to je najčešće bivši ili aktueni partner. Dakle, najviše nasilja dešava se u porodičnom domu”, kaže se u saopštenju Foruma žena SDP-a.

Kako se navodi, žene nasilje trpe dugo zato što se plaše nasilnika.

Sredina često, dodaje se, traži krivicu u njima, zato što nemaju podršku svog okruženja, ekonomski su zavisne i imaju decu. 

U saopštenju se kaže da su žene SDP Podgorice, Tuzi i Zete su, uz učešće partijskih kolega, slikajući se sa porukama podrške i ohrabrenja svim ženama i djevojčicama koje su bile ili jesu žrtve nasilja, odlučile da podrže akciju 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama. 

Poruke su, kako su pojasnili, namijenile i budućim i sadašnjim očevima, muževima i braći.

Podsjeća se da su prava žena i djevojčica neotuđivi, sastavni i neodvojivi dio univerzalnih ljudskih prava.

Cilj ove akcije je, kako je saopšteno, podsjećanje svih, bez obzira na rodnu, rasnu, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, da je nasilje nad ženama i djevojčicama nedopustivo i da se ne smije tolerisati.

“Permanentnim ukazivanjem, “tihom borbom” svih nas se jedino može očekivati pomak u Crnoj Gori”, poručile su iz Foruma žena.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније