Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

06. 12. 2016. 08:03 >> 16:01
37

U DJEČJOJ BOLNICI

Preminula djevojčica iz Rožaja

Petogodišnja djevojčica E. M. iz rožajskog sela Besnik, kojoj su roditelji pokušali da istrijebe vaške tako što su joj u kosu utrljali etiol, preminula je sinoć u Dječjoj bolnici u Podgorici, potvrđeno je Portalu RTCG u Kliničkom centru Crne Gore.

 

 

"Djevojčica iz Rožaja, koja je liječena u Odjeljenju intenzivne njege Instituta za bolesti djece zbog trovanja 'Etiolom', i pored preduzetih svih intenivnih mjera liječenja, preminula je sinoć u 20 sati i pet minuta", saopšteno je iz KCCG-a.

Djevojčica je, podsjećaju iz najveće zdravstvene ustanove, kao hitan pacijent iz Opšte bolnice u Beranama, gdje je dovedena "bez spontanog disanja i srčane radnje, reanimirana i intubirana poslata u našu ustanovu u pratnji ljekara".

"Djevojčica je tretirana 'Etiolom' koji je kupljen u poljoprivrednoj apoteci. Apelujemo na sve građane da se ne liječe samoinicijativno, već da zatraže stručnu medicinsku pomoć", saopšteno je iz KCCG.

Podsjećamo, ljekari KCCG pokušali su juče na sve načine da spasu djevojčicu, a ona je juče tokom dana dva puta reanimirana.

Podbjeda piše da su ljekari KCCG pomoć tražili i od kolega sa beogradske Vojnomedicinske akademije i Instituta za majku i dete. 

Pokrenuta istraga

Naložena je obdukcija, a Klinički centar je, kako nezvanično saznaje Pobjeda, o ovom slučaju obavijestio Tužilaštvo, koje je pokrenulo istragu. Iz najveće zdravstvene ustanove juče se nijesu zvanično oglašavali zbog, kako su iz PR službe kazali, delikatne situacije.

Saopštenje su najavili za danas. Sa druge strane, u rožajskom Domu zdravlja kažu da ovo nije prvi slučaj da djeca budu otrovana na ovakav način, te da su roditelji, uprkos savremenim dostignućima komunikacije, i dalje nedovoljno informisani kada je u pitanju liječenje vašljivosti.

 "Nažalost, one greške koje nijesu pravile ni naše babe i to u daleko skromnijim životnim uslovima, danas prave majke i pored toga što su svima dostupna moderna sredstva komunikacije i medicinske ustanove", kazao je za Pobjedu direktor Doma zdravlja u Rožajama Hajran Kalač.

Prema njegovim riječima, prije nekoliko mjeseci imali su sličan slučaj kod porodice iz sela Bać, koji su, takođe, vašljivost tretirali pesticidima koji se, osim za uništavanje insekata kod biljaka, koriste i protiv vaši kada napadnu stoku.

 "I tada je bilo ugroženo nekoliko dječjih života. Na sreću, sve je prošlo bez ozbiljnijih posljedica", rekao je dr Kalač, naglasivši da je takvih primjera bilo i u ostalim crnogorskim opštinama, posebno na sjeveru.

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније