Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

01. 12. 2016. 22:39   >>  22:16

FORUM U PODGORICI

Nova Vlada da ubrza integraciju Roma

Vođa Akcionog tima za integraciju Roma do 2020. godine, Orhan Usein, kazao je da očekuje da će nova crnogorska Vlada ubrzati proces integracije romske populacije, kroz budžetiranje i praćenje predloženih mjera.

Ciklus foruma javnog dijaloga za 2016. godinu o realizaciji i prioritetnim mjerama vezanim za pitanja Roma, koji su u proteklih nekoliko mjeseci održavani širom regiona, završen je danas forumom u Podgorici, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Navodi se da je skupove organizirao Akcioni tim za integraciju Roma do 2020. godine RSS zajedno sa nacionalnim vlastima u Beogradu, Sarajevu, Skoplju, Prištini i Podgorici.

Usein je, kako je saopšteno, pozdravio početak procesa planiranja aktivnosti.

“Izrazio je nadu da će sa novoformiranom vladom u Crnoj Gori proces biti ubrzan i sveobuhvatan, uključujući i budžetiranje i praćenje predloženih mjera za integraciju Roma u 2017. godini”, kaže se u saopštenju.

Akcioni tim je, kako je saopšteno, spreman da nastavi podržavati vlasti sa Zapadnog Balkana da na odgovarajući način planiraju neophodne mjere za integraciju Roma, uključujući raspodjelu adekvatnih resursa i uvrštavanje aktivnosti u opšte politike obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i građanske registracije.

Iz RCC su kazali da su forumi predstavljali priliku za dijalog sa vlastima ekonomija Zapadnog Balkana koje učestvuju u projektu, na kojima su glavni akteri zajedno radili na pregledu nacionalnih strategija o pitanjima Roma, predviđenih konkretnih mjera, planiranja njihovog budžeta, primjene i praćenja.

“Skup u Podgorici je bio posljednji za ovu godinu čiji je rad bio usredsređen na ključna pitanja definisana u nacionalnim strategijama o Romima. Održavanje sličnog ciklusa skupova se očekuje na godišnjoj osnovi tokom trajanja šrojekta „Integracija Roma do 2020“", precizirali su iz RCC.

Najavili su da će 12. i 13. decembra Beč biti domaćin regionalne radionice o praćenju i izvještavanju u okviru projekta RCC „Integracija Roma do 2020“ (RI2020).

Pojašnjeno je da je cilj radionice da se vladinim zvaničnicima i državnim službenicima sa Zapadnog Balkana i iz Turske pruže odgovarajuće vještine za prikupljanje podataka, korištenje pokazatelja praćenja i izvještavanje o primjeni politika i programa vezanih za Rome, s obzirom da je proces njihove integracije dio procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU) za sve ekonomije koje joj teže.

Podsjeća se da projekat „Integracija Roma do 2020“ realizuje Akcioni tim za integraciju Roma do 2020. RSS i naslanja se na dostignuća inicijative „Dekada za inkluziju Roma 2005-2015“, a u skladu sa evropskim Okvirom za nacionalne strategije integracije Roma i procesom pristupanja EU.

Učesnici su Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Srbija i Turska.

“Cilj projekta je da se doprinese smanjivanju socioekonomskog jaza između Roma i neromskog stanovništva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj i da se ojačaju institucionalne obaveze vlada da u glavne politike uvrste te ostvare konkretne ciljeve vezane za integraciju Roma”, naglašava se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније