Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin, TVCG

01. 12. 2016. 20:11 >> 21:38
1

SAVJETODAVNO TIJELO

Za proizvodnju soli treba još 1.300.000

Za pokretanje proizvodnje u ulcinjskoj Solani već naredne sezone, neophodno je da država obezbijedi još milion 300 hiljada eura. To je predviđeno predlogom sanacionog plana, koji su uradili bivši inženjeri Solane, a koji je između ostalog razmatran na sjednici Savjetodavnog tijela.

Od avgusta teče godina, na koliko je Solana povjerena na upravljane Nacionalnim parkovima. To preduzeće nastojaće da fizički zaštiti Solanu i obezbijedi funkcionisanje pumpi što je preduslov za opstanak biodiverziteta. Za nabavku još dvije pumpe država je obezbijedila dodatnih 200 hiljada eura, ali za početak proizvodnje novca će još faliti.

"Potrebno je milion i 300 hiljada eura za ponovni početak proizvodnje soli na ovom prostoru. Svakako da to može biti već naredne sezone, ukoliko se obezbijede dodatna sredstva", kazala je direktorica Nacionalnih parkova Azra Vuković.

Prema sanacionom planu, Solana bi u početku proizvodila 10 tona soli i zapošljavala 50 radnika. Pored pokretanja proizvodnje, za opštinu Ulcinj je bitno da se Solana proglasi zaštićenim područjem, što je bio i jedan od uslova albanskih partija za formiranje Vlade sa DPS-om.

"Na Solani možemo imati neke rekreativne sadržaje, ne nikako smještajne jedinice, i nadam se da će kroz ono što smo jasno definisali i što su nam posljednja obećanja ugraditi u prostorno urbanistički plan Ulcinja i da će on biti vrlo brzo finalizovan", kazala je potpredsjednica ulinjske opštine Hatidža Đoni.

Sastanku, u ime države, nije prisustvovala državna sekretarka Daliborka Pejović, pa su mnoga pitanja ostala bez odgovora, ali će već narednih dana biti predočena Vladi. Do tada, iz NVO sektora koji se bavi ekologijom apeluju na državu da novac predviđen sanacionim planom obezbijede što prije.

"Kada bi se ta sredstva obezbijedila takoreći danas mogli bi očekivati so sljedeće godine. Ukoliko se to u par mjeseci ne desi, još jedna godina će propasti", kazao je Dželal Hodžić iz NVO Zeleni korak.

"Nemamo prostora da čekamo jer, kao što vidite i sami, ovaj prostor se samo drži u živo, to pomaže malo biodiverzitetu ali se infrastruktura urušava jer nemamo sredstava", poručila je Zajnepa Ljika iz nevladine organizacije "Dr Martin Snajder Jakobi".

Paralelno sa očuvanjem biodiverziteta i pokretanjem proizvodnje, cilj Nacionalnih parkova i opštine Ulcinj biće da se vrata Solane otvore za turiste.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније