Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

25. 11. 2016. 16:30 >> 19:36

POSTUPATI PO ZAKONU

Krivično kažnjavati nasilnike

Nasilje nad ženama se ne smije tolerisati, a tužioci i sudije treba da postupe po zakonu i počinioce krivično kažnjavaju, poručeno je na uličnoj akciji koju su organizovale organizacije Sigurna ženska kuća, SOS telefon Nikšić i Centar za ženska prava.

Izvršna direktorica Sigurne ženske kuće, Ljiljana Raičević, kazala je da akcijom obilježavaju početak kampanje 16 dana borbe protiv nasilja nad ženama pod nazivom "Potpisujem, od sada ću reagovati!.

„Tu smo da poručimo ženama da se nasilje ne smije tolerisati, a da se inače u Crnoj Gori toleriše. Pobunićete se ako vam je interenet slab, taksi služba zakazala, ali niko ne vodi računa o ženama koje su pretučene, na ulici ili koje su ubijene“, kazala je Raičević na Trgu nezavisnosti.

Crna Gora je, kako je podsjetila, usvojila zakon kojim su regulisane kazne za počinioce nasilja, potpisala Istanbulsku konvenciju, „ali ništa od toga ne primjenjujemo“.

„Prestanite tužioci i sudije da kažnjavate novčano nasilnike i da ih oslabađate. Postupite po Zakonu, onako kako je u svijetu prepoznatljivo da muškarac koji tuče svoju ženu mora da odgovara“, poručila je Raičević.

Prema njenim riječima, i pored zakona koji su donošeni, i pored zaštitnih mjera, mali je procenat izbacivanja nasilnika iz kuće.

„U zakonu piše ako je dokazano da je muškarac nasilnik, on mora da izađe iz kuće“, navela je Raičević.

Ona je najavila da će 10. decembra organizovati dodatnu akciju, u kojoj će, kako je pojasnila ponovo izaći na ulice i pričatio ubijenim ženama, ukazati na neefikasnost sudova, policijskih službi i centara za socijalni rad.

Izvršna koordinatorka SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, Nataša Međedović, kazala je da u tom gradu bilježe blage poraste u broju prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama.

„Porast se mjeri do deset odsto na godišnjem nivou. Ako govorimo o servisima podrške koje pruža SOS telefon Nikšić, gdje spada i nacionalna linija za pomoć žrtvama nasilja u porodici, SOS telefon na lokalnom nivou bilježi od 100 do 150 prijavljenih slučajeva“, precizirala je Međedović.

Ona smatra da instuitucionalna zaštita mora biti unaprijeđena.

„Slika se razlikuje od grada do grada. Nažalost, slika je najbolja gdje su aktvne ženske organizacije, što ukazuje da ženski NVO sektor, koji se bavi servisima pomoći i zaštite, ima izuzetno važnu ulogu u zaštiti žrtava nasilja“, navela je Međedović.

Ona je ocijenila da je problem u primjeni i tumačenju zakona koji su usvojeni.

„U narednom periodu zahtjevaćemo dogovornost svih službenika u sistemu zaštite, koji nisu pružili neophodnu pomoć u skladu sa zakonom“, kazala je Međedović.

Izvršna direktorica Centra za ženska prava, Maja Raičević, rekla je da je najpouzdanija statistika koja u ovom trenutku postoji je statistika policije.

„Na nivou godine imamo oko 1,4 hiljade prijava nasilja u porodici. Međutim, istraživanja o prevalenci nasilja u društvu nismo imali ozbiljnija u poslednje vrijeme“, navela je Raičević.

Ona je ukazala da posebno zabrinjava što je mnogo više prekršajnih prijava za nasilje, nego krivičnih.

„Krivičnih imamo u prosjeku oko 200 godišnje, sve ostalo su prekršajne prijave. Prekršajne prijave se podnose čak i u slučajevima kad imamo ozbiljno fizičko nasilje, kada je očigledno, što govori da naše institucije još uvijek njeguju prilično tolerantan stav prema nasilju“, precizirala je Raičević.

Broj zaštitnih mjera je, kako je upozorila, jako nizak.

„Od više od osam hiljada predmeta koji su bili u organima, od donošenja zakona imamo svega oko 160 zaštitnih mjera koje se odnose na udaljenje nasilnika iz stana i zabranu približavanja, što su ključne mjere za fizičku zaštitu žrtava“, kazala je Raičević.

Akcija je organizovana u okviru projekta „Udruženim naporima ka evropskim standardima u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja“, kojeg finansiraju Evropska unija, Vlada Crne Gore i Mediteranski ženski fond.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније