Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

25. 11. 2016. 11:02 >> 10:42

PORUKA DRŽAVAMA

Finansijski podržati borbu protiv nasilja

Svjetska kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" ove godine snažno naglašava potrebu za održivim finansiranjem aktivnosti koje imaju za cilj okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama.

 

Svjetska kampanja koju obilježavaju organizacije, institucije, pojedinci i pojedinke u preko 100 država svijeta počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Kampanja je vrijeme da se podstaknu akcije za okončanje nasilja nad ženama i djevojkama širom svijeta.

“SOS telefoni za žene i djecu žrtve nasilja iz Podgorica, Berana i Ulcinja, ove godine kampanju sprovode uz podršku i finansiranje Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Kampanja će obuhvatiti niz aktivnosti okrenutih ka donosiocima odluka, a koje će se sprovesti pod okriljem projekta "Zaštita od rodno zasnovanog nasilja - uslov demokratije i vladavine prava”, navodi se u saopštenju izvršne direktorke Biljane Zeković.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope ističe da „Kampanja za borbu protiv nasilja nad ženama u Evropi” se sprovodi jer akutna priroda ovog problema mora primorati države članice Savjeta Evrope da posmatraju nasilje u porodici kao nacionalni politički prioritet i da se bave s njime u širem političkom

okviru, uz učešće vlade, parlamenta i civilnog društva.

“Države članice imaju obavezu pod međunarodnim pravom da djeluju sa dužnom prilježnošću radi preduzimanja efektivnih koraka za okončanje nasilja nad ženama, uključujući nasilje u porodici, i zaštitu žrtava. Ako ne žele da se smatraju odgovornim, države”, navodi se u saopštenju.

Projekat: “Zaštita od rodno zasnovanog nasilja - uslov za razvoj demokratije i vladavine prava” je finansiran od strane Evropske unije kroz “European Instrument for Democracy & Human Rights 2014 EIDHR moraju preduzimati efikasne mjere sprečavanja i kažnjavanja takvih radnji od strane privatnih lica i da štite žrtve”.

Jednu od najvažnijih konvencija u oblasti zaštite od nasilja predstavlja Konvencija Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Ona je prvi i jedini regionalni evropski pravno obavezujući instrument u oblasti nasilja nad ženama. Crna Gora je 2013. godine usvojila i Zakon o potvrđivanju Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici ("Službeni list Crne Gore - Međunarodni ugovori, broj 4/2013) i time obavezala sve institucije sistema i građane u Crnoj Gori da rade na sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

“Jedan od najvećih izazova u nastojanjima da se spriječi i protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u svijetu je znatan nedostatak sredstva izdvojenih za servise podrške ženama i djevojčicama žrtvama diskriminacije i nasilja. Strateški nacionalni i međunarodni okviri, počevši od nacionalnih strategija za borbu protiv nasilja i Lokalnih planova u opštinama, pa sve do globalnih stratečkih okvira poput 2030 agende za održivi razvoj, uključuju ciljeve koji pozivaju na prekid nasilja nad ženama i djevojčicama,nude velika obećanja ali činjenica je da ih mora pratiti adekvatno finansiranje kako bi se donijeti stvarne i značajne promjene u životima žena i djevojaka”, navodi se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније