Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

22. 11. 2016. 22:15 >> 21:57

KONFERENCIJA U PG

Država da pomogne razvoj filantropije

Uloga države izuzetno je važna za izgradnju povoljnog institucionalnog ambijenta za razvoj filantropije i civilnog sektora, zaključili su učesnici konferencije “Filantropija i građansko društvo: djelovanje za opšte dobro”, koju su u Podgorici organizovali Fond za aktivno građanstvo – FAKT i regionalna SIGN mreža, koja okuplja najveće nevladine fondacije iz regiona. Konferencija je bila posvećena definisanju ključnih pretpostavki za izgradnju povoljnijeg okruženja za razvoj filantropije u okruženju.

 

„Ovom konferencijom SIGN mreža obilježava završnicu četvorogodišnjeg programa "SIGN za održivost" koji se sprovodio u 6 zemalja regiona. Tokom ovog projekta, članice mreže su se najviše bavile promocijom i razvojem lokalne filantropije i modela za održiviji i transparentniji rad civilnog društva. Zaključci ove konferencije će poslužiti kao osnov za razvoj regionalne deklaracije koja bi dodatno definisala što je neophodno uraditi na svim nivoima, kako bi se podrška civilnom sektoru I razvoju filantropije povećala u regionu i u svakoj od zemalja pojedinačno“, kazala je Marija Mitrović iz Trag fondacije iz Beograda.

Anica-Maja Boljević, izvršna direktorica FAKT-a kazala je da filantropija ima veliki društveni značaj, s obzirom da pored uticaja na poboljšanje kvaliteta života određene zajednice utiče i na razvoj sistema vrijednosti u jednom društvu i njegovanje odgovornosti prema zajednici.

"Za nas u SIGN-u, filantropija je važan dio `slagalice` održivosti naših krajnjih korisnika. Kada ovo kažemo, ne mislimo samo na finansijsku podršku, već i na njihovo prepoznavanje kao važnog I neodvojivog dijela društvenog tkiva. Istovremeno, vjerujemo I očekujemo da će oživljavanjem I promovisanjem davanja za opšte dobro unutar našeg društva, dominantnu stranu pomoć razvojnim projektima I inicijativama početi da zamjenjuje naš sopstveni doprinos, jer briga za zajednicu bi trebalo da bude odgovornost svih nas", kazala je Boljević.

Šefica vladine Kancelarije za saradnju sa NVO Danka Latković kazala je da je uloga države u kontekstu razvoja filantropije izuzetno bitna kako bi se izgradio povoljan institucionalni ambijent za razvoj civilnog sektora i kulture davanja.

"Što se Crne Gore tiče, bitno je istaći da je filantropija značajan segment dva vladina strateška dokumenta koji se tiču razvoja civilnog sektora. Pitanje filantropije indirektno je normirano setom poreskih zakona. Zakon o porezu na dobit pravnih lica i Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica definišu poreska oslobađanja kada je u pitanju davanje za opšte dobro, pri čemu posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica imamo preko 20 oblasti od javnog interesa definisanih Zakonom, i po prvi put se pored davanja u novcu, priznaje kao rashod i davanje u robi i uslugama", kazala je Latković.

Konferencija je organizovana u okviru regionalnog projekta “SIGN za održivost” (SIGN for Sustainability), koji realizuje SIGN, mreža domaćih fondacija sa zapadnog Balkana, a koji finansira Evropska Unija kroz Program podrške civilnom društvu i sufinansira Balkanski fond za demokratiju. Jedan od glavnih ciljeva projekta je da doprinese izgradnji povoljnijeg okruženja za razvoj filantropije, društveno odgovornog poslovanja, građanskog aktivizma i međusektorskog dijaloga na nacionalnom i regionalnom nivou.

Projekat u partnerstvu sprovode Trag fondacija iz Srbije, Fond za aktivno građanstvo, Fondacija Mozaik iz Bosne i Hercegovine, Forum za građanske inicijative sa Kosova, HORUS iz Makedonije, i Balkanski fond za demokratiju kao saradnik na projektu. U realizaciji aktivnosti učestvuju i Fondacija VIA iz Češke i Institut za savremene studije iz Albanije.

Konferencija je okupila predstavnike građanskog društva, biznis sektora i javnog sektora iz 5 zemalja regiona, kako bi se dao doprinos kvalitetnijoj saradnji i dijalogu o institucionalnom okviru i alternativama za održivije finansiranje i rad organizacija građanskog društva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније