Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 11. 2016. 16:22 >> 16:01
4

REAGOVANJE MARKOVIĆA

"Nijesam pravdao ničije ubistvo"

Urednik dnevnih novina "Dan", Nikola Marković, reagovao je na ocjenu Komisije za monitoring i žalbe Medijskog Savjeta za samoregulaciju (MSS) da je u emisiji "Replika", emitovanoj na TVCG 24. oktobra, prekršen Kodeks novinara jer voditeljka Nevenka Ćirović nije reagovala na njegove izjave o napadu na predsjednika Vlade i DPS-a, Mila Đukanovića.

Medijski Savjet za samoregulaciju dobio je žalbu od Demokratske partije socijalista (DPS) zbog, kako su tada istakli, iznošenja uvreda i kleveta u emisiji "Replika" koja je emitovana 24. oktobra na Televiziji Crne Gore.

"Evo čuli smo da je spremano nešto Đukanoviću. Mene to ne iznenađuje. Mene ne iznenađuje da neko hoće da otme čovjeka koji se druži s mafijašima, s talijanskom mafijom. Pa to je njegovo društvo. S kim si takav si", rekao je tada Marković.

Ragovanje Markovića prenosimo integralno:

"Ne ulazeći u relevantnost odluka Medijskog Savjeta, jer Dnevne novine "Dan" nijesu članica vaše organizacije, niti nas vaše odluke obavezuju, zbog javnosti ukazujem na neistine i podmetanja vezana za moje učešće u emisiji Replika na RTCG.

Ni u jednom trenutku nijesam pominjao niti opravdao bilo čije ubistvo, niti se takva konstatacija može dovesti u kontekst sa mojom izjavom.

Naime, na dan kada je emitovana emisija pomenuta lica osumnjičena su da su htjeli da uhapse Mila Đukanovića, a ne da ga ubiju. Informacija o navodnom planu da se izvrši ubistvo prvi put se pominje u naredbi za sprovođenje istrage od 5. novembra 2016, a emisija "Replika" u kojoj sam učestvovao emitovana je 24. oktobra 2016. Sve to se može provjeriti u javnim nastupima specijalnog tužioca.

U pomenutoj emisiji kazao sam da me ne čudi što neko hoće da uhapsi premijera jer se između ostalog druži sa mafijašima. I danas stojim iza tih riječi iz više razloga.

Prvo: iskaz da me nešto ne čudi ne znači da ja to odobravam. Tako, na primjer mene ne čude ovakve neistinite konstrukcije Medijskog Savjeta za samoregulaciju vezane za mene kao urednika "Dana", ali to ne znači da ih ja opravdam.

Drugo: sam premijer se više puta hvalio svojim prijateljstvima sa licima sa međunarodnih potjernica, a to svakako nijesu osobe koje su prepoznate da rade i žive u duhu zakona.

Treće i najvažnije, jeste kvalifikacija specijalnog tužioca o hapšenju Mila Đukanovića. Gospodin Katnić je vrlo precizno govorio o hapšenju, a ne o otmici.

Po pozitivnim propisima Crne Gore hapšenje može izvesti samo policija, zbog osnovane sumnje da je neko izvršio krivično djelo. Sve ostalo bilo bi kidnapovanje.

Zato se ja nadam da je specijalni tužilac, zaista govorio o hapšenju Mila Đukanovića i vjerujem da se razlozi za to mogu tražiti upravo u njegovim vezama sa kriminalcima i brojnim zloupotrebama službenog položaja zahvaljujući kojima je on i njegova porodica stekla ogromno bogastvo. Štaviše, uvjeren sam da, kada se u Crnoj Gori zakoni budu sprovodili jednako prema svima, da će Đukanović biti uhapšen, baš kao što je to bio slučaj i sa bivšim premijerom Hrvatske, Ivom Sanaderom."

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније