Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine; Objavio: I. P. ]

18. 11. 2016. 08:02   >>  19. 11. 2016. 08:45 1

VANTJELESNA OPLODNJA

Ništa od četvrtog besplatnog pokušaja

U Crnoj Gori, uprkos potrebi, za sada neće biti moguć i četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje o trošku države. To su, Dnevnim novinama, saopštili iz Ministarstva zdravlja.

U zdravstvenim ustanovama gdje se liječi sterilitet, uspješnost vantjelesne oplodnje je oko 30 odsto. Dok stručnjaci smatraju da je vrijeme da se finansira četvrti pokušaj, iz Ministarstva zdravlja kažu da do toga, bar za sada, neće doći.

Iako se posljednjih godina sve više parova odlučuje na vantjelesnu oplodnju, čija je uspješnost na nivou od 30 odsto, država će za sada nastaviti da finansira tri pokušaja. Stručnjaci sa klinika koje liječe sterilitet smatraju, međutim, da već sada postoji potreba za četvrtim besplatnim pokušajem vantjelesne oplodnje.

Da bi četvrti pokušaj bio besplatan, morali bi se mijenjati zakoni. No, kako sada stvari stoje, to se skorije neće desiti.

Naime, iz resora Budimira Šegrta saopšteno nam je da su zakonski propisi oblasti zdravstva u potpunosti su prilagođeni normativi Evropske unije, te da su u njima implementirana evropska iskustva, kako stručna tako i administrativna.

„U ovom trenutku nema potrebe za bilo kakvim izmjenama zakonskih propisa u zdravstvu", poručili su iz Ministarstva zdravlja.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje pojašnjavaju da je eventualno uvođenje četvrtog besplatnog pokušaja jedino moguće kroz nova zakonska rješenja ili izmjene postojećih. "Napominjemo da je i u okruženju predviđeno na teret sredstava Fondova samo tri pokušaja vantjelesne oplodnje", kažu u FZO.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније