Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Mina ]

17. 11. 2016. 15:05   >>  14:43 5

ISTRAŽIVANJE CEDEM-A

Najveće povjerenje u obrazovni i zdravstveni sistem

Građani Crne Gore najveće povjerenje imaju u obrazovni i zdravstveni sistem, pa u Srpsku pravoslavnu crkvu, pokazuju rezultati istraživanja Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

 

“Iako je stepen povjerenja u Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu (CPC) porastao, građani u tu instituciju i dalje imaju najmanje povjerenja”, saopšteno je na konferenciji CEDEM-a, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja od 30. oktobra do 7. novembra prošle godine.

 Programski saradnik u CEDEM-u, Ognjen Marković, rekao je da je istraživanje, u kome je učestvovalo 1.033 ispitanika iz 16 crnogorskih opština, pokazalo da građani najviše povjerenja imaju u obrazovni sistem.

On je saopštio da je na drugom mjestu zdravstveni sistem, a na trećem Srpska pravoslavna crkva (SPC).

“U tom periodu najveće povjerenje imao je obrazovni sistem, i to 55,5 odsto. Zatim u zdravstveni sistem, oko 53 odsto, dok se na trećem mjestu nalazi SPC koja uživa zavidan nivo povjerenja crnogorskih građana sa 48 odsto", precizirao je Marković.

Kako je kazao, povjerenje u predsjednika države je u tom periodu bilo 48 odsto.

“Oko 39 odsto građana ima povjerenje u Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori, a u NVO oko 35 odsto ispitanika”, pojasnio je Marković, prenosi portal AntenaM.

Prema njegovim riječima, ispitanici trenutno imaju najmanje povjerenje u CPC, 29 odsto, kao i u političke partije 25 odsto.

“U odnosu na istraživanje javnog mnjenja koje je CEDEM sproveo u martu 2013. godine, poraslo je povjerenje u Skupštinu , i to sa 36,5 odsto na 41, 7 odsto u novembru 2015”, kazao je Marković.

On je naveo da je, u odnosu na istraživanje iz 2013, primjetan trend porasta povjerenja u sudstvo.

“Veće je povjerenje i u Vojsku Crne Gore , policiju, političke partije i u CPC”, dodao je Marković.

Kako je rekao, prema posljednjem CEDEM-ovom istraživanju, vidan je pad povjerenja u NVO sektor. “Sa 42,3 odsto u martu 2013. na 35 odsto u novembru 2015. godine”.

Marković je, govoreći o Vladi, istakao da je uočljiv porast povjerenja u sve vladine resore, osim u Ministarstvo ekonomije.

“Taj resor bilježi pad sa 41,5 odsto na 40,7 odsto. Značajniji primjeri trenda većeg povjerenja u resore su ministarstvo unutrašnjih poslova, obrazovanja i saobraćaja i pomorstva,” saopštio je on.

 Rukovodilac Vladine službe za odnose sa javnošću, Srđan Kusovac, kazao je da će transparentnost Vladinih institucija biti veća.

“Značajan projekat je Portal otvorenih podataka. Ideja je da se otvori novi portal, koji će biti usaglašen sa svim evropskim standardima i tu smo naišli i na razumjevanje kolega iz regiona. Projekat u cjelini kreće", saopštio je Kusovac.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније