Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

14. 11. 2016. 09:26 >> 09:04

NVO DIABETES CG

Oko 20.000 građana ne zna da ima dijabetes

U Crnoj Gori ima oko 35.000 registrovanih osoba sa dijabetesom, a smatra se da oko 20.000 ne zna da živi sa ovom bolešću, podaci su nevladine organizacije Diabetes Crna Gora.

Povodom Svjetskog dana dijabetesa, koji se održava danas, iz ove NVO ističu da je jedan od najvećih problema lica sa dijabetesom u Crnoj Gori što oboljeli i nakon navršene 18. godine nemaju prava na trakice za mjerenje nivoa šećera u krvi, što nije slučaj sa zemljama u regionu.

Kako ističu, redovno mjerenje nivoa šećera u krvi predstavlja jedan od osnovnih parametara u kontroli dijabetesa, a takođe zahtijevaju edukaciju doktora, medicinskih sestara i pacijenata, unifikaciju njihovog znanja i formiranja medicinskih timova za podršku, kao i regionalnih endokrinoloških centara.

Povodom Svjetskog dana dijabetesa u organizaciji pomenute NVO održaće se niz aktivnosti, pa je u sali Gimnazije "Slobodan Škerović" u Podgorici juče odigrana revijalna utakmica između Udruženja sportskih novinara i članova udruženja NVO Diabetes Podgorica, kao i i akcija mjerenja nivoa šećera u krvi.

U Biblioteci „Radosav Ljumović“ danas će se u 18 časova održati i predavanje na temu "Dijabetes i komplikacije", a kao predavači najavljeni su Snežana Vujošević, specijalista endokrinolog, Biljana Milojko, specijalista oftalmolog, Valentina Kalinić, specijalista endokrinolog, Vladimir Prelević i Ivan Milašević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније