Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 02. 2013. 17:17   >>  17:15

RODNA RAVNOPRAVNOST

Odbor podržao Zakon o sprječavanju nasilja

Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore danas je na drugoj sjednici, kao zainteresovano radno tijelo, jednoglasno odlučio da podrži Prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i u porodici.

 

Nakon rasprave Odbor je jednoglasno odlučio predloži Odboru za međunarodne odnose i iseljenike, kao matičnom odboru, da predloži Skupštini da usvoji pomenuti Prijedlog zakona.

 

Crna Gora je u maju prošle godine, u Istanbulu, potpisala Konvenciju Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kojom je potvrđeno da je nasilje nad ženama ozbiljno kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije, i bila među prvih 12 zemalja potpisnica. Do danas, osim Turske koja je prva potpisala i ratifikovala, Konvenciju su ratifikovale Alabanija i Portugal. Ciljevi Konvencije su: zaštita žena od svih oblika nasilja i sprječavanje, procesuiranje i eliminisanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici; suzbijanje svih oblika diskriminacije nad ženama i promovisanje suštinske jednakosti između žena i muškaraca, uključujući i osnaživanje žena; izrada sveobuhvatnog okvira, politika i mjera zaštite i pomoći svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u porodici, i pružanje podrške i pomoći organizacijama i organima unutrašnjih poslova u efikasnoj saradnji usvajanja sveobuhvatnog pristupa eliminisanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Konvencija utvrđuje i međunarodni nadzorni mehanizam za praćenje njene primjene na nacionalnom nivou.

Pomenuta Konvencija pruža sveobuhvatne i detaljne smjernice za stvaranje politike protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama i integriše brojne relevantne konvencije, deklaracije i rezolucije UN i SE uključujući CEDAW i Preporuke Odbora ministara Savjeta Evrope.

Odbor je upoznat i sa aktivnostima na izradi Nacrta plana rada za tekuću godinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније