Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

09. 11. 2016. 16:17 >> 15:56
1

BERANE

Pomoć UNHCR-a ugroženima u Riversajdu

Predstavništvo Agencije UN za izbjeglice u Crnoj Gori (UNHCR) podijelilo je pomoć ugroženim porodicama iz izbjegličkog naselja Riversajd u Beranama, koje su bile prinuđene da napuste svoje domove zbog rizika od izlivanja nabujale rijeke Lim.

Za oko 300 evakuisanih stanovnika ovog naselja i dio lokalnog stanovništva, UNHCR je obezbijedio po 400 dušeka, ćebadi i vreća za spavanje, kao i pakete sa hranom i vodu za piće. Humanitarna pomoć dopremljena je na lokaciju starog Doma zdravlja, koju je Opština Berane odredila za privremeni smještaj ugroženih porodica.

Prethodnu noć je u starom Domu zdravlja provelo 18 od 47 porodica, dok su ostali odlučili da prenoće kod rođaka, u gradskoj džamiji i na drugim lokacijama.

Za porodice smještene u starom Domu zdravlja UNHCR je pribavio šporete, dok je Opština Berane obezbijedila drva za grijanje. Opština se takođe obratila jednoj privatnoj kompaniji, koja je postavila 10 mobilnih toaleta na toj smještajnoj lokaciji.

Na sinoćnjem sastanku kriznog štaba, kojem su prisustvovali čelnici Opštine Berane, Uprave za zbrinjavanje izbjeglica i UNHCR-a, konstatovano je da je stanje i dalje kritično, ali da je za sada situacija pod kontrolom. 

UNHCR je u stalnom kontaktu sa čelnicima Opštine Berane, kriznim štabom i državnim organima kako bi redovno dobijali informacije o potrebama za podršku i pružili pomoć, po potrebi u saradnji sa ostalim agencijama UN u Crnoj Gori.

Izbjegličko naselje Riversajd nalazi se na obali Lima u Beranama, a u njemu je smješteno oko 300 raseljenih Roma koji su 1999. godine prinudno napustili svoje domove usljed rata na Kosovu.

Službenici UNHCR-a, koji su od juče na terenu, danas će najugroženijim porodicama podijeliti dodatne zalihe hrane za bebe i pelene.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније