Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

03. 11. 2016. 13:21   >>  12:59

MSS ODLUČIO

Pobjeda prekršila Kodeks novinara

Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju konstatovla je da je u tekstu "Napadač joj polomio vilicu" objavljenom u dnevnoj novini Pobjeda 01.09.2016, zbog pominjanja nacionalne pripadnosti napadača, prekršeno načelo IV Kodeksa novinara.

“Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju smatra da nije postojao javni interes i da nije bilo opravdano pominjati nacionalnu pripadnost napadača u tekstu "Napadač joj polomio vilicu" jer takve informacije mogu samo da izazovu mržnju prema određenoj nacionalnoj manjini, a za sam događaj ova informacija nije relevantna. U tom smislu u ovom tekstu je prekršeno načelo IV Kodeksa novinara smjernica 4.2.”, navodi se u saopštenju.

Žalbu Medijskom Savjetu podnijela je Marijana. U žalbi stoji da je ”u tekstu pod naslovom "Napadač joj polomio vilicu" objavljena pretpostavka da je napadač Rom. Smatram da je na taj način prekršen član 4 Kodeksa novinara/novinarki Crne Gore.”

Kako se navodi u objašnjenju Komisije, sporni tekst sadrži svega nekoliko rečenica i objavljen je na strani Hronike. Izvještava o napadu na ženu srednjih godina koji se desio kod željezničkog depoa. U tekstu je između ostaloga navedeno da “Policija sumnja da je napao Rom.”

“Medijski savjet za samoregulaciju je tražio izjašnjenje redakcije Pobjede na ovu žalbu, ali ono nije dobijeno. Komisija za žalbe je zato ovaj prigovor rješavala bez stava uredništva novine”, navodi se u saopštenju.

Razmatrajući predmet Komisija za žalbe je konstatovala da sporno pominjanje nacionalnosti napadača nije došlo direktno od novinara, već od policije.

“ Novinar je samo doslovno prenio sumnje policijskih organa. U konkretnom slučaju se postavlja pitanje da li je novinar trebalo da doslovno prenese izjavu policijskog izvora”, navodi se u saopštenju .

Načelo IV Kodeksa novinara smjernica 4.2. Izvještavanje o kriminalu glasi:

“Kada se izvještava o kriminalu, nije dozvoljeno da se pominje nacionalna, vjerska, etnička ili druga manjinska pripadnost osumnjičenog i žrtve, osim ako ta informacija može biti važna da javnost shvati događaj.” 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније