Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 11. 2016. 14:53 >> 14:40

"CRAZY"

Novi spot Sigurne ženske kuće o nasilju

Povodom početka "16 dana borbe protiv nasilja nad ženama i djecom", Sigurna ženska kuća predstavila je danas novi spot "Crazy" u režiji Čedomira Markovića.

Početkom kampanje "16 dana borbe protiv nasilja nad ženama i djecom" , Sigurna ženska kuća promovisala je danas na konferenciji njihov novi spot, a predsjednica ove nevladine organizacije Ljiljana Raičević osvrnula se i ovaj put na brojne probleme i prepreke sa kojima se nosi savremena žena u crnogorskom društvu, prenosi Mondo.me

U ime glumačke ekipe u spotu obratila se balerina Ana Rabrenović.

,,Izuzetno mi je drago i toliko sam ponosna što sam bila dio ove priče. Iskreno se nadam da smo uspjeli donekle da prenesemo emociju svima onima koji su u ovakvj situaciji, nadam se da će te biti zadovoljni" kazala je Ana o spotu u kom učestvuju i Marijana Pokrajac, Aleksandra Martinović i Davor Perunović.

Video, za koji je muziku radio Luka Vojvodić, član tria Higway, ovaj put stavlja akcenat na psihičko nasilje u porodici, a Čedomir Marković, režiser, za MONDO je kazao na koji način je bio inspirisan u kreiranju spota.

,,Pokušao sam da uđem u intimni svijet žene i opisao složenost njene duše,sukob snova i stvarnosti , unutrašnje borbe, nemire i rvanje sa samom sobom. Takođe, potrudio sam se da ne naglasim muškarca samo kao nasilnika, nego i kao čovjeka koji voli ali jednostavno neće protiv sebe" , opisao je Marković svoju viziju.

U prvih deset mjeseci ove godine Sigurnoj ženskoj kući se obratilo 349 osoba sa iskustvom porodičnog nasilja. U skladu sa njihovim potrebama pružena im je pomoć i podrška.

,,O nasilju u porodici veliki problem predstavlja to što i dalje postoji veliki broj slučajeva gdje žene ne prijavljuju nasilje, jer još uvijek patrijarhalno vaspitanje ima izuzetno jak uticaj. Mnoge žene ostaju u začaranim krugovima nasilja jer nisu osnažene, nemaju dovoljno resursa i znanja o tome kako mogu pristupiti svojim pravima i koristiti ih. Crna Gora nesumnjivo formalno pokazuje interesovanje za postizanje rodne ravnopravnosti, donijeti su zakoni i strateška dokumenta koji se tiču ove oblasti. Dakle, zakoni postoje, ali implementacija donijete pravne regulative i sinergično djelovanje institucija nije adekvatno. Sudovi u praksi često izriču kazne koje su blizu zakonskog minimuma ili su čak i ispod njega. Blaga kaznena politika poručuje da je nasilje u porodici legitimno i društveno prihvatljivo", navodi se u saopštenju Sigurne ženske kuće.

Ljiljana Raičević se na konferenciji posebno osvrnula na probleme sa naplatom alimentacije i neadekvatnoj primjeni zakona u toj oblasti, i o potrebi osnivanja alimentacionog fonda, kojim bi se mnogo efikasnije rješavala naplata.

Na kraju konferencije, Ljiljana, pionirka borbe za ženska prava u Crnoj Gori, poručila je:

,,Ne trpi nasilje, budi slobodna i zapamti ulicu Ivana Crnojevića gdje te čekamo!"

Autorska ekipa:

Audio:
Muzika: Luka Vojvodić
Tekst: Petar Tošić
Arr. Mix i produkcija: Mihailo Radonjić
Vokali: Petar Tošić i Tina Džankić


Video:
Reditelj: Čedomir Checha Marković
Direktor fotografije: Niko Tripunović
Montaža: Čedomir Checha Marković
Vizuelni efekti: Jovan Mijušković
Kolor korekcija: Vladimir Toni Pendo
Pomoćnik snimatelja: Andrija Raičević
Šef Rasvjete: Budimir Bečić

Glumili: Marijana Pokrajac, Kristina Čubranović, Ana Rabrenović, Aleksandra Martinović, Davor Perunović

Lokacija: Ada Bojana, Muzička škola "Vasa Pavić" - Montenegro

Posebna zahvalnost: Dragan Marković, Sanja Radević, Tihomir Adžić, Rozica Popara, Milica Bijeletić, Vanja Lackanović

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније