Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

23. 10. 2016. 22:45   >>  22:23 1

CRVENI KRST

"Nepotrebna dežurstva, krv se daje ujutro"

Krv je najbolje dati u ranim jutarnjim satima, dok je davalac odmoran i naspavan, i zato nije neophodno uvoditi dežurstva u transfuziološkim službama u Crnoj Gori, smatraju u Crvenom krstu.

U Zavodu za transfuziju ne postoje dežurstva, i zainteresovani građani koji bi mogli dati krv van radnog vremena to ne mogu učiniti.

Agenciji Mina je ranije iz Zavoda za transfuziju saopšteno da uvođenje rada u dvije smjene sa davaocima krvi u toj zdravstvenoj ustanovi do sada nije bilo moguće iz tehničkih razloga ali će, nadaju se, biti uspostavljeno brzo u organizacionim djelovima u kojima se za to ukaže potreba.

Programska koordinatorka u Crvenom krstu, Marta Perković, kazala je da, imajući u vidu preporuku da je najbolje i najzdravije dati krv u intervalu od osam do 12 sati, ne smatraju da je neophodno uvoditi dežurstva u transfuziološkim službama u Crnoj Gori.

"Krv je najbolje dati u jutarnjim časovima, dok je davalac odmoran, naspavan, dok nije u organizam unio štetne materije poput pretjerano masne hrane i alkohola, tako da smatramo da svaki davalac treba i može da odvoji pola sata i dobrovoljno da krv, kako bi primalac transfuzijom dobio kvalitetnu i zdravu krv", rekla je Perković, agenciji Mina.

Ona je ukazala da davaoci krvi imaju pravo na jedan plaćeni slobodan dan.

"Svjesni smo činjenice da mnogi zaposleni često ne mogu napustiti posao kako bi dobrovoljno dali krv, kao i činjenice da im i poslodavci često mogu biti prepreka u ovoj humanoj namjeri, ali takođe sugerišemo svima koji žele biti humani, da prema odredbama Opšteg kolektivnog ugovora, davaoci imaju pravo na jedan plaćeni slobodan dan", rekla je Perković.

Prema poslednjim podacima Zavoda za transfuziju krvi, kazala je, u Crnoj Gori u protekloj godini je bilo 2,7 odsto davalaca krvi.

"Od ovog broja, 41 odsto čine dobrovoljni, nenamjenski davaoci krvi, dok 59 odsto čine porodični, namjenski davaoci krvi. Nažalost, u našoj državi je zastupljeniji procenat porodičnih davalaca, koji krv daju za članove svoje porodice, prijatelje i rođake, dok, na primjer u zapadnim zemljama gdje je davalaštvo krvi dobro razvijeno, ova kategorija ne postoji ili nije prepoznata kao takva", kazala je Perković.

Kako je navela, cilj kojem teže Crveni krst i Zavod za transfuziju krvi, je 100 odsto dobrovoljno, nenamjensko davalaštvo krvi.

"Kroz promotivne i vaspitno-motivacione aktivnosti, trudimo se da podignemo svijest građana o ovoj važnoj djelatnosti, ali i informišemo ih o tome gdje, kada i kako mogu dobrovoljno dati krv, kako bismo zajednički obezbijedili dovoljne količine krvi za svakog pacijenta u Crnoj Gori", rekla je Perković.

Ona je dodala da je, upoređujući statističke podatke iz 2011. i prošle godine, evidentno da je došlo najprije do porasta davalaštva krvi u Crnoj Gori pa je tako procenat davalaštva 2011. godine iznosio 2,48 odsto.

"Od tog procenta čak 75 odsto su činili porodični, namjenski davaoci krvi, što znači da se broj porodičnih davaoca krvi, iz godine u godinu smanjuje u korist dobrovoljnih davaoca krvi", rekla je Perković.

Prema njenim riječima, najzastupljeniji među dobrovoljnim davaocima krvi u Crnoj Gori su pripadnici muškog pola, najčešće između 35 i 50 godina.

"Omladina Crne Gore se u poslednje vrijeme veoma aktivirala kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo krvi. Imajući u vidu da je ova populacija bila prepoznata kao glavna ciljna grupa koja se nedovoljno uključuje i ne daje svoj puni doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi, radilo se na motivaciji, promociji i informisanju o tome šta je zapravo dobrovoljno davalaštvo krvi i koliko oni mogu da doprinesu zdravstvenoj djelatnosti ukoliko samo jednom godišnje daju krv", kazala je Perković.

Kako je navela, upravo u cilju zasupljenosti mladih davalaca krvi u svim gradovima u Crnoj Gori, Crveni krst je obučio preko 70 volontera-motivatora, koji su prenosili stečena znanja i iskustva na svoje sugrađane, prijatelje, vršnjake.

"Kada govorimo o ženama kao dobrovoljnim davaocima krvi, još je njihov broj u odnosu na muškarce davaoce dosta niži, što potvrđuje i činjenica da je svaki peti davalac krvi žena", saopštila je Perković.

Upitana šta se kontroliše u krvi davalaca prije davanja, odgovorila je da se provjerava da li je osoba zaražena nekom prenosivom bolešću, krvna grupa, vanredna antitijela, pritisak, puls, prisutnost hepatitisa B i C i AIDS-a.

Ona je pojasnila da krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina, teže od 50 kilograma, osobe koje nemaju hroničnih oboljenja, nijesu oboljele od hepatitisa B i C, AIDS-a ili sifilisa.

"Krv ne mogu dati osobe koje su mlađe od 18 godina ili starije od 65, osobe koje koriste opijate, koje imaju rizične seksualne odnose, koje su oboljele od hepatitisa B i C, AIDS-a. Trenutno mogu biti odbijene osobe koje su operisane, pod tretmanom liječenja, osobe koje su tetovirane ili imaju pirsing, kao i žene koje imaju mjesečni ciklus, osobe koje imaju visok krvni pritisak i koje su malokrvne", rekla je Perković.

Ona je dodala da žene mogu krv dati tri, a muškarci četiri puta godišnje.

Prema riječima Perković, najzastupljenija krvna grupa u našoj populaciji je A i ima je 46 odsto, potom 0 koju čini 36 odsto.

"B grupu ima 12 odsto a AB šest odsto. U Rh sistemu 85 odsto su RhD pozitivni, a 15 odsto RhD negativni", kazala je Perković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније