Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 05. 2013. 14:15 >> 16:23

POSJETA

Vlahović u Azerbejdžanu o nauci

Ministarka nauke Sanja Vlahović i ministar kulture Branislav Mićunović, učestvovali su na Drugom svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu, koji je juče, u Bakuu, otvorio predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

 

 

Prvog dana Foruma ministarka Vlahović održala je niz bilateralnih susreta sa kolegama iz Azerbejdzana. Vlahović se sastala sa novoizabraniim ministrom prosvjete Mikailom Džabarovim.

Tom prilikom oba minista izrazila su izuzetno zadovoljstvo dobrim odnosima Crne Gore i Azerbejdžana i inteziviranju zajedničke saradnje, do čega je došlo uspostavljanjem diplomatskih odnosa dvije zemalja 2008. godine.

Ministri Vlahović i Džabarev iskoristili su tu priliku da razmijene mišljenja i analiziraju mogućnosti uključivanja u zajedničke projekte.

Vlahović upoznala je ministra Džabareva sa strategijom razvoja nauke i obrazovanja u Crnoj Gori, kao i aktuelnim projektima koji bi bili interesantni za zajedničku saradnju, s obzirom da Crna Gora i Azerbejdzan dijele razvojne prioritete, među kojima posebno mjesto zauzimaju turizam, poljoprivreda i energija.

Ona je predočila niz inicijativa, među kojima intenzivniju saradnju u oblasti nauke i obrazovanja, u smislu formalizacije kroz određenu vrstu sporazuma, kao i mogućnost razmjene studenata i istraživača između Crne Gore i Azerbejdžana.

"Ministar Džabarev pokazao je izuzetno interesovanje za inicijative koje je uputila ministarka Vlahović, posebno kada je riječ o saradnji u oblasti turizma, s obzirom na iskustvo koje Crna Gora ima i istakao da je Azerbejdžan kao prijateljska zemlja više nego spreman da na polju visokog obrazovanja i nauke sa Crnom Gorom uspostavi najbolji mogući model saradnje. On je takođe najavio niz novih inicijativa u sistemu obrazovanja Azerbejdžana i izrazio želju da u skorijem periodu posjeti Crnu Goru, što bi bio sljedeći korak na putu konkretizacije ove saradnje", navodi se u saopštenju.

Nakon susreta sa ministrom Džabarevim, ministarka Vlahović je u Vladi Azerbejdzana održala sastanak sa Hijran Husejnovom, prvom ženom za pitanja žena, porodice i djece u azerbejdžanskoj Vladi.

Husejnova je istakla veliko zadovoljstvo ovim susretom i činjenicom da se na čelu resora nauke u Crnoj Gori nalazi žena. Ona je naznačila da azerbejdžanska Vlada jako puno radi na podršci žena u svim sferama društva. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније