Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

30. 09. 2016. 22:31   >>  22:11

PRIJESTONICA KULTURE

Poveljom ovjerili podršku Herceg Novom

Danas su u Crnoj Gori boravili predstavnici Žirija Evropske komisije, koji će odlučivati o dodjeli titule Evropska prijestonica kulture za 2021. godinu. Tokom jednodnevne posjete Herceg Novom i Boki Kotorskoj bili su gosti predsjednice Opštine Herceg Novi Nataše Aćimović, a pratio ih je tim projekta “Herceg Novi 2021”. Sreli su se i sa ministrom kulture Pavlom Goranovićem i zvaničnicima opština - partnera: Kotora, Tivta, Budve, Bara, Prijestonice Cetinje i Glavnog grada Podgorice.

Kako saopštavaju iz hercegnovske opštine, cilj posjete je bio da predstavnici Žirija iz prve ruke uvide brojne potencijale, ali i izazove koji su argument Herceg Novog i Crne Gore za dobijanje prestižne titule, kao i da se uvjere u želju, volju i sposobnost grada i države da na najbolji način realizuje najveći projekat iz oblasti kulture u Evropi.

Obišli su Stari grad Herceg Novi, tvrđave Kanli Kula i Forte Mare, dvoranu “Park”, muzej “Mirko Komnenović”, galerije “Josip Bepo Benković” i “Novi to sam ja”, kuću Iva Andrića, Titovu vilu “Galeb”, prošetali Šetalištem Pet Danica do luke Škver, a potom plovili zalivom do Perasta. 

Domaćin u Perastu im je bio  ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović. Na ostrvu Gospa od Škrpjela, ministar Goranović i čelnici opština - partnera potpisali su Povelju o saradnji, koja je simbolična potvrda već sigurne podrške ovom projektu.

Posjeti je prethodila predaja revidovane Aplikacije Herceg Novog u Briselu 9. septembra. Očekuje se da će 13. oktobra biti donijeta konačna odluka ko će 2021. godine biti Evropska prijestonica kulture, prvi put van zemalja Evropske unije. 

Podsjećamo, prvi izvještaj Žirija Evropske komisije pokazao je da Herceg Novi, sa ambicioznim, ali i realnim konceptom koji podupire evropske dimenzije, ima potencijal i ozbiljnu šansu da  bude Evropska prijestonica kulture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније