Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 05. 2013. 21:57 >> 22:00
1

NVO UPOZORAVA

"Nacionalni parkovi" uništavaju Durmitor

Povodom istupa u javnosti direktora Javnog preduzeća za Nacionalne parkove Crne Gore Zorana Mrdaka i njegove tvrdnje da "Nacionalni park nije cirkus", direktor NVO Centar za razvoj Durmitora, Darko Stijepović upozorava na brojne primjere devastacije prirode u Nacionalnom parku Durmitor, za koje krivicu snosi način upravljanja tim prirodnim dobrom od strane Javnog preduzeća.

Stijepović posebno kritikuje Prijedlog prostornog plana posebne namjene za durmitorsko područje, koji predviđa gradnju koridora za dalekovod kroz Nacionalni park Durmitor i izmjenu granica tog parka, jedinog crnogorskog koji je pod zaštitom UN-a.

U reagovanju, Darko Stijepović kaže da je primjer Crnog jezera najbolja slika odnosa prema zaštiti prirode.

"To jezero je na ivici prirodnog opstanka. Odavno je zapaženo bujanje vegetacije oko jezera i eko sistemi koji nijesu svojstveni ledničkim jezerima. JP za NP Crne Gore organizuje razne bučne festivale oko jezera, ne zabranjuje unošenje neautohtonih vrsta ribe u jezero i uništenje prirodne vegetacije, praktično pretvara ledničko jezero u ribnjak. Voda iz jezera se uzima nekontrolisano, neodrživi razvoj se vidi na svakom koraku, a broj posjetilaca u jeku sezone premašio je granični kapacitet koji ova prirodna atrakcija može da podnese, a da ne izgubi svoju autrntičnost", kazao je Stijepović.

Prijedlog plana posebne namjene za prostor Durmitora i Prostorni plan NP Durmitor ne vidi tu devastaciju. Obrađivač plana predlaže sanaciju i stabilizaciju nivoa vode u Crnom jezeru, čime se direktno utiče na prirodne procese i prirodno glečersko jezero planira se pretvoriti u vještački rezervoar za vodu, tvrdi Stijepović.

Sva priča da će novim planom biti poboljšana zaštita prirode, kako je kazao, obezvrijeđena je planiranim koridorom dalekovoda od Tifta do Pljevalja.



"Od sve teritorije Crne Gore ogromni dalekovod mora da prođe baš kroz NP Durmitor. Ovim se pokazuje neistinitost opredjeljenja da institucije vode računa o zaštiti dragocjenih resursa i jasno udara u same temelje ustavnog opredjeljenja o Crnoj Gori, kao ekološkoj državi. Prvo se Prostornim planom durmitorskog regiona ističe opredjeljenje za očuvanje svjetskih vrijednosti, tog regiona, a zatim se predlaže da koridor za ogromni i destruktivni dalekovod prođe baš kroz NP", stoji u saopštenju.

Stijepović posebno kritikuje predloženu izmjenu granica NP Durmitor "što sve skupa ima jedan cilj, razbaštinjenje Svjetske baštine, i napuštanje zaštite nacionalnih dobara te promociju pustošenja najdragocjenijih ekoloških prostora, a što se ne smije dozvoliti", kaže u reagovanju direktor Centra za razvoj Durmitora.

 

Senka Zarubica, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније