Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 05. 2013. 09:19   >>  09:21 15

PO ANKETI SELEKTIVNI

Policija: Zakon za sve isti

Više od 80 odsto građana smatra da saobraćajna policija selektivno primjenjuje Zakon o bezbjednosti saobraćaja, pokazala je anketa Portala RTCG. Policija to negira. "Konstatacija o navodnoj selektivnoj primjeni Zakona nije tačna", saopšteno je našem Portalu iz Uprave policije. Policija je u prvih pet mjeseci izdala oko 55.000 prekršajnih naloga i prijava, najviše zbog nekorišćenje sigurnosnog pojasa, brze i vožnja pod dejstvom alkohola.

U anketi našeg portala učestvovalo je 468 građana. Od tog broja njih 81,8 odsto smatra da policija zakon primjenjuje selektivno, dok njih 18, 2 kaže da to nije slučaj.

Podsjetimo, novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja počeo je da se primjenjuje od 6. januara ove godine i predviđa znatno veće kazne za one koji ne poštuju saobraćajne propise.

Više građana obratilo se našem Portalu sa primjedbom da policija selektivno primjenjuje zakon, odnosno da pojedine vozače kažnjava za određeni prekršaj dok ostali prolaze nekažnjeni. Sa druge strane, Uprava policije negira takve navode.

„Konstatacija o navodnoj selektivnoj primjeni Zakona nije tačna. Zakon je isti za sve i njegova primjena ima za cilj smanjenje broja saobaraćajnih nezgoda, posebno onih sa najtežim posljedicama, a samim tim i povećanje stepena bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju“ saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave policije.

Policija je u prvih pet mjeseci izdala oko 55.000 prekršajnih naloga i prijava.

„Od 6. januara ove godine, kada je počela primjena novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima do 29. maja izdato je 49.906 prekršajnih naloga učesnicima u saobraćaju zbog počinjenih prekršaja, dok je za prva četiri mjeseca 2013. godine podnijeto 5. 274 prekršajne prijave“, saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave policije.

Policija nije odgovorila na naše pitanje - da li je tačno da svaki policajac ima takozvanu "dnevnu normu" po kojoj mora da kazni određeni broj vozača. Navode, međutim, koji su prekršaju u ovoj godini bili najučestaliji.

„Najčešće registrovani prekršaji u saobraćaju na putevima u Crnoj Gori u pomenutom periodu su nekorišćenje sigurnosnog pojasa, prekoračenje propisane brzine kretanja vozila i vožnja pod dejstvom alkohola“, saopšteno je iz Uprave policije.

I sudski vještak saobraćajne struke Goran Čarapić, smatra da u Crnoj Gori postoji selektivna primjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

“Zakon se primjenjuje zavisno od toga ko, gdje i kad je napravio prekršaj. Crna Gora je mala država, ljudi se poznaju međusobno i jednostavnno neko će imati i sankcije, a drugi neće. Nekoga će kazniti i oduzeti mu vozačku dozvolu na petnaest dana, nekome na mjesec, nekom na dva nekom na tri mjeseca, za isti prekršaj. To je već posao pravosuđa”, kazao je Čarapić za Portal RTCG.

Loš zakon, gora primjena

Kada je u pitanju Zakon o bezbjednosti saobraćaja, koji se primjenjuje od januara, Čarapić kaže da je taj dokument, donio neke novitete koji su imali određeni uticaja na poboljšanje bezbjednosti saobraćaja.

“Zakon jeste smanjio broj smrtnih slučajeva u saobraćaju, ali ne i broj ukupnih prekršaja”, kaže Čarapić.

Kada su u pitanju “mali prekršaji”, Čarapić kaže da tu zakonom nije trebalo predvidjeti velike novčane kazne.

“Mislim da je zakon to trebalo da definiše na način da se ne radi o represiji, nego da se tim vozačima da sugestija ili upozorenja, ali ne da se kažnjavaju novčanu”, kaže je Čarapić.

Na drugoj strani, naš sagovornik podržava represiju u slučajevima enormnog prekoračenja brzine, preticanja na punoj liniji, prolaska kroz crveno, nepropuštanje pješaka i nedozvoljene količine alkohola.

“Za sve ostale manje prekršaje trebalo je zakonom definisati opomenu kao sankciju”, kaže Čarapić.

On smatra i da će tokom sezone biti problem sa kažnjavanjem turista, koji ne poznaju naše propise.

“Zakon je prepisan od druge države i smatram da su u izradi tog akta trebali biti angažaovani i domaći eksperti”, zaključio je Čarapić.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније