Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

19. 09. 2016. 12:38 >> 12:27

METEO POJAVA

"Pijavica" u blizini Budve

Područje Crne Gore jutros je zahvatilo jače navrijeme. Na primorju je padala jaka kiša, a u blizini Budve zabilježena je neobična pojava meteorološka pojava.

 

Naime, nakon nevremena na primorju i u Podgorici, na društvenim mrežama objavljene su fotografije takozvane "pijavice" u blizini Budve.

Morska pijavica je manja vrtložna oluja ciklonalnog karaktera, koja se javlja iznad mora ili voda u unutrašnjosti. Pijavice se često javljaju u toplim tropskim morima, ali nisu rijetke ni u Sredozemlju, posebno u kasnu jesen. 

Pijavice, kako piše sajt Crometeo, ni danas nijesu potpuno objašnjene, ali je jasno da je za njihov nastanak nužna velika nestabilnost atmosfere, pojava olujnih oblaka kumulonimbusa i visoka relativna vlažnost vazduha. 

Brzina kretanja pijavice najčešće je vrlo mala, a može biti i stacionirana. Rjeđe, pijavice se mogu kretati vrlo brzo, iznad 50 km/h, i to bez obzira na smjer i jačinu površinskog vjetra, odnosno bez obzira na centre niskog vazdušnog pritiska.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније