Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin, TVCG

13. 09. 2016. 20:43 >> 20:31
2

AEK SAOPŠTILA

SMS poslao operater iz Slovenije

Poruke koje su sinoć stigle građanima, a kao pošiljalac bio naveden DF, poslao je operater iz Slovenije sa kojim naši operateri imaju ugovore o romingu. To je utvrdila Agencija za elektronske komunikacije, saopštio je TVCG direktor Zoran Sekulić. Tim povodom DF se nije oglašavao, a mi smo istraživali kako su brojevi crnogorskih građana dostupni operateru iz Slovenije i da li je time povrijeđeno njihovo pravo na privatnost.

Uoči sinoćne konvencije DPS-a na Cetinju, građanima je stigla poruka: "S uništenog Cetinja večeras kreće još jedna Milova prevara. Mi ili on!", uz potpis DF. Zbog toga se veliki broj njih žalio Agenciji za elektronske komunikacije. 

"Mi smo od operatera obavješteni da je takva poruka distribuirana iz Slovenije, od strane operatera sa kojim naši operateri imaju zaključene ugovore o romingu. Mi smo pisanim aktom tražili da operateri spriječe distriubuciju takvih poruka", kaže direktor Agencije za elektronske komunikacije (AEK) Zoran Sekulić.

Kako su brojevi crnogorskih građana bili dostupni operateru iz Slovenije? Crnogorski Telekom, Telenor i M:Tel nijesu ustupili podatke o korisnicima trećim licima, niti su dali saglasnost na ovu uslugu.

"Ne postoji jedna kategorija u Zakonu o elektronskim komunikacijama koja se naziva i kvalifikuje kako univerzalni servis. Tako da su ti podaci dostupni svim zainteresovnim licima i oni su mogli da se koriste", pojašnjava Sekulić.

Ipak, brojevi građana nijesu smjeli da se koriste bez njihove prethodne saglasnosti, tvrdi vještak za telekomunikacije Predrag Boljević, pozivajući se na Zakon o elektronskim komunikacijama. Za njega nema dileme da su sinoćne poruke poslate nezakonito i da to mora biti sankcionisano.

"Svaki pojedinačni slučaj, prema Zakonu o elektronskim komunikacijama, zaprijećen je kaznom od 4 do 20 hiljada eura. U članu 176 Krivičnog zakonika Crne Gore, zaprijećena je kazna od jedne do 3 godine za službeno lice", kaže Boljević.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka smatraju da tim porukama nije ugrožena privatnost građana, pa čak ni u slučajevima kad su taj SMS dobila i djeca.

"Svi mi koji smo dali saglasnost da se naši brojevi nađu u imeniku korisnika mobilne telefonije, dali smo saglasnost da nam može svako poslati poruku i pozvati", kazao je Aleksa Ivanović iz AZLP.

Da li je DF zaista bio naručilac poruka, iz tog političkog saveza nijesmo mogli saznati jer nam nijesu odgovarali na pozive i SMS-ove. Radio Slobodna Evropa nezvanično saznaje da navodno slanje sinoćnjih poruka građanima nije dio predizbornih aktivnosti DF-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније