Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

04. 09. 2016. 08:30   >>  08:20 2

210 PACIJENATA

Nema ljekova za inficirane HIV-om

Inficirani od HIV-a, a kojih je u Crnoj Gori 210, ne mogu da dođu do neophodnih ljekova kaže specijalista socijalne medicine u Savjetovalištu za HIV/AIDS pri Institutu za javno zdravlje Aleksandra Marjanović. Ona je kazala da je ta infekcija za samo šest mjeseci odnijela dva života i da nadležni moraju da riješe taj problem.

 

Ona je za Pobjedu kazala da podaci, ukazuju na trend rasta oboljelih. Podaci su za sad nezvanični jer se statistika za javnu publikaciju ažurira se tek pred 1. decembar

"Najaktuelniji problem osoba sa infekcijom HIV-a je nestašica određenih ljekova. Odgovorni kažu da je razlog čisto administrativne prirode, jer su ljekovi obezbijeđeni besplatno na račun Fonda za sve crnogorske državljane. No, bez obzira na to što je uzrok nestašice, problem se hitno mora rješavati jer su ovi ljekovi esencijalnii nema ih u slobodnoj prodaji. Nema ih ni u svimapotekama, a moraju da se uzimaju doživotno", naglašava Marjanović.

Koliko je ova terapija neophodna pacijentima, govori i to što ti nedostajući ljekovi sprečavaju razmnožavanje virusa.

"Pored toga što su ovi antiretrovirusni ljekovi prepoznati kao vrlo moćni u sprečavanju razmnožavanja virusa, oni na taj način smanjuju infektivnost kod inficiranih osoba i djeluju na neki način i kao preventiva za prenošenje infekcije", istakla je Marjanović.

Ona je podsjetila da oboljeli u našoj zemlji koji su osiguranici Fonda za zdravstveno osiguranje imaju pravo na dijagnostiku HIV infekcije i kliničkih parametarainfekcije, propisivanje terapije i kontrolu kod infektologa kao i redovne preglede odgovarajućih specijalista.

U registru oboljelih nema nijednog djeteta koje je inficirano od HIV pozitivne majke u posljednjih pet godina.

Od početka epidemije kod četiri mališana čije su majke bile HIV pozitivne pronađena su antitijela ove infekcije.

"Podaci o svim testiranim trudnicama nijesu dostupni. Dostupan je samo podatak da su od početka epidemije 1989. godine kod četvoro djece HIV pozitivnih majki pronađena antitijela na HIV", kazala je Marjanović.

Oboljelima od HIV-a i AIDS-a velika je podrška i Savjetovalište koje se nalazi pri Institutu za javno zdravlje u kojem svaki dan u toku radnog vremena i dva dana u nedjelji od 16 do 20 sati mogu besplatno i anonimno da se testiraju. Međutim, ako se potvrdi pozitivni test, osoba ne može da se anonimno liječi.

Nedjeljno, kaže Marjanović, savjet potraži od 15 do 20 osoba. Iz razgovora sa klijentima može se, kaže, zaključiti da se na testiranje odlučuju lako, ali da im treba vremena da se uhvate u koštac sa mogućim rezultatom.

Marjanović kaže da je informisana da pacijenti koji su HIV pozitivni ne mogu da ostvare pravo na potomstvo u Crnoj Gori, jer nema raspoloženih ljekara koji bi omogućili bezbjednu oplodnju (bilo inseminacijom bilo vještačkom oplodnjom), zatim koji bi vodili trudnoću, obavili carski rez i porođaj.

"Uz sve ove činjenice pacijenti se jako plaše širenja glasina i iznošenja informacija o statusu,tako da se radije odlučuju za planiranje porodice I potomstva u zdravstvenim ustanovama van Crne Gore.Međutim, rijetki mogu sebi da priušte da u inostranstvu obave procedure stvaranja postomstva, iz tih razloga je neophodno da se napravi bar jedan tim ginekologa,pedijatara, babica i infektologa na nivou Crne Gore koji će se baviti ovom problematikom", naglasila je Marjanović.

Ona je podsjetila da se izuzimajući dobrovoljne davaoce, najviše testiraju ambulantno-bolnički pacijenti koji to rade na zahtjev ordinirajućih ljekara u dijagnostičke ili preoperativne svrhe.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније